22. srpna 2015 v 19:00 |

Minimaraton elektronické hudby 2015 / live

03412822.png
22. srpna 2015 v 19:00 |

Minimaraton elektronické hudby 2015 / live

sobota 22. 8. 2015 | 19:00 - 20:00 | Český rozhlas VltavaProposlouchávat se v dnešní době současnými elektronickými hudebními scénami je jako chodit bludištěm. Už dávno neslyšíme jen rozeznělé syntezátory či amplifikované hudební nástroje. Znějí železné, dřevěné i plastové předměty, zvuky ulice i krajiny za městem, znějí amplifikované subsonické pohyby rostlin, chybová hlášení počítačů, hlasy minulosti i sonifikované elektromagnetické impulzy lidského těla. Jak se orientovat v situaci, kdy „komponovat“ znamená téměř totéž, jako „koupit si počítač“?

Ostravský Minimaraton elektronické hudby zkouší napříč uplynulou dekádou prezentovat rozmanitost současných elektronických scén velmi radikálním způsobem – v bezprostřední konfrontaci. Během jednoho dne zaznívají díla umělců pocházejících z různých tvůrčích zázemí, akcentující příslušnost k různým tradicím avantgard 20. století a propojují zvuk s vizuálním i performačním rozměrem.

V letošním roce jsme se rozhodli akcentovat jeden z rozměrů, který – zdá se – v poslední době jakoby mizel ze scény. Tím rozměrem je čistý poslech, aktivní, rozumějící – naslouchání hudbě, která má moc budovat obrazy. V rámci koncertní sezóny Euroradia Ars Acustica zazní pouze část celkem osmihodinového koncertního programu - zvuková performance polské autorky Martyny Poznanské a hudební set kanadského skladatele Pierra Alexandra Tremblaye s názvem asinglewordisnotenough. Kompletní program je k dispozici na stránkách festivalu Ostravské dny 2015, jehož součástí Minimaraton je. 

Koncert vzniká ve spolupráci se spolkem Bludný Kámen a Galerií výtvarného umění v Ostravě. Dramaturgie: Michal Rataj, producent: Martin Klimeš (Bludný Kámen).