17. listopadu 2014 v 20:00 |

Ozvěny – napětí – systém - radosti

03249610.jpeg
17. listopadu 2014 v 20:00 |

Ozvěny – napětí – systém - radosti

Původní kompozice studentů katedry skladby k 25. výročí Sametové revoluce

Koncert, který proběhne 17. listopadu 2014 od 20:00 v galerii HAMU v Lichnštenském paláci, bude zároveň nahráván Českým rozhlasem pro programovou řadu Evropské vysílací unie Euroradio Ars Acustica Season 2014.

Program:

# Jakub Rataj: Violator

Violatorvedle sebe staví dva kontrastní zvukové charaktery. Expresivní hudební fráze, místy až na hranici násilnosti, přecházejí v jemný, subtilní zvukový materiál, který nepřináší zklidnění - naopak vytváří tiché napětí, podobně jako struna zlomek vteřiny před prasknutím. Výsledná povaha tedy není určena jednotlivými parametry zvuku, ale celkovým kontextem a vybraným zvukovým materiálem. Podobně jako jemný šelest cinkání klíčů v sobě může nést napětí, které dokáže změnit směřování jedné společnosti. Ilia Chernoklinov – violaJakub Rataj – live electronics---

# Matouš Hejl: Havel, hudební esej

Matouš Hejl spolu s Ianem Mikyskou se zamýšlejí nad Václavem Havlem jako člověkem řady rolí, v nichž ale stále vystupuje tentýž Havel. Osoba, která se ptá, ve svém myšlení vzlétne, záhy se však ukazuje, že je pevně ukotveno v přízemním realismu. Skladba čerpá textové úryvky z řady Havlových děl - jedná se především o Antikódy, Dopisy Olze a výběr z esejů.

Ian Mikyska - vokální performance, kytaraMatouš Hejl - vokální performance, klávesy, live electronics---

# Lukáš Hradil: Line

Line je určena pro solo violoncello s intervalovou redukcí a elektronickou stopu. Ta tvoří závěr skladby a zároveň se v ní objevují citace písně "Děkuji" Karla Kryla, která je pro Hradila jedním ze symbolů Sametové revoluce. Kompozice se snaží poukázat na dva z mnoha možných pohledů na podzimní události roku 89'. Part violoncella vede dialog s úryvky z Krylovy písně a svým komentářem se snaží být v souladu s vděčností, jež se v písni objevuje. Druhým pohledem může být varování před lhostejností k hodnotám, které s sebou svoboda přináší. Malým přáním ve vztahu k Sametové revoluci zůstává, aby se ty generace, jež minuoý režim nezažily, přímo podílely na trvalém včlenění vděčnosti, odvahy a zodpovědnosti do epigenetického kódu obyvatel České republiky.

Karel Chudý – violoncelloLukáš Hradil – elektronika---

# Jan Fila: Svobodu? Svobodu!

Z událostí kolem 17. listopadu 1989 mám několik vzpomínek. Jako žák první třídy jsem 2. listopadu vyslechl pohádku o hrdinném ruském lidu, který pod vedením chrabrého Vladimira Iljiče Lenina svrhl ukrutného cara. Když o dva týdny později příslušníci veřejné bezpečnosti zbili studenty, pamatuji si, že u rodičů v práci bylo pozdvižení, protože postižení byli i synové a dcery stranických funkcionářů na vedoucích pozicích... S příchodem Václava Havla byl národ plný ideálů nového začátku. Kam jsme se ale za oněch dvacet pět let dostali? Současný marasmus se přesouvá do všech oblastí společnosti. Je potřeba nějak celou situaci „restartovat“. Ta doba již nastává, nebo už nastala? Při uvažování nad listopadovými událostmi jsem se necítil povolaný věnovat tomuto výročí akustickou kompozici. Zaujala mne totiž obsáhlá sbírka zvukových materiálů z archivu Českého rozhlasu a České televize přímo z míst hlavního dění ve své syrové podobě. Kromě řady hesel jsem našel i záznam bití studentů na Národní třídě, dostal jsem se i k záběrům SNB a StB. Skrze poměrně velké množství digitálních zásahů a zvukových transformací jsem se snažil zmíněné dokumentární materiály umělecky reflektovat. Jako symbol užívám melodie známé písně Modlitba pro Martu v zobcových flétnách a v samotném závěru jsem si půjčil promluvu Patera Václava Malého z Václavského náměstí. Vzhledem k tomu, že otázka, jestli ta tolik toužená svoboda přišla, nebyla zodpovězena, nechávám i svou kompozici otevřenou.

www.janfila.com---

# Martin Wiesner: VOICES

Základním materiálem pro VOICES je nahrávka proslovu Miloše Jakeše na Červeném hrádku. Tuto nahrávku jsem dále zpracoval postupným vrstvením kopií originálu, kdy každá z vrstev je nepatrně posunutá od té předchozí, čímž dochází k určitému “rozostření” a neidentifikovatelnosti významu jednotlivých slov. Jako vedlejší produkt tohoto vrstvení vznikla jistá melodická linie, kterou jsem se snažil rozkódovat a zapsat do not. Tento hudební materiál posloužil jako stavební prvek pro part smyčcového kvarteta, které tento materiál dále zpracovává a uvádí v dalších souvislostech.

Sedláčkovo kvarteto:Michal Sedláček, Jan Maceček – housleVít Kubík – violaKarel Chudý - violoncello---

# Gilberto Agostinho: Hands on a system

Představ si, že tento klavír není hudební nástroj. Ruce na tomto systému nepatří hráči. Co když už ztratily kontrolu nad klávesami?

Matouš Hejl - klavír---

# Tomáš Reindl: Hlas ze šumavské pouště

Hlas ze šumavské pouště je meditativní skladba pro elektroakustickou stopu a dva zpěváky (mezosoprán a tenor). Je míněna jako jakýsi virtuální sakrální prostor, který zve posluchače do svého nitra. Svoji stavbou je skladba do jisté míry inspirována strukturou tradiční bohoslužby slova a hudby, záměrně se však vyhýbá konkrétnějším náboženským vazbám. Zvukový materiál skladby čerpá z archivních nahrávek, pořízených v osmdesátých letech v chrámu sv. Markéty v Kašperkých Horách na Šumavě. V eletro-akustické složce skladby jsou použity tři typy zvuků: zvuk chrámových varhan, zvuk věžního zvonu (který každou neděli svolává k bohoslužbě) a fragmenty kázání pátera Nováka, kněze, moudrého kazatele a filosofa, který byl do tohoto kraje „uklizen“ komunistickým režimem. V Kašperských Horách působil od padesátých let až do své smrti v r. 1985 a svým příkladem oslovil a formoval celou generaci lidí. Živě zpívané hlasy na tradiční latinské texty (Vox Clamantis, Domine exaudi orationem meam, Magnus est Domine) jsou inspirovány raně středověkou organální polyfonií, je zde však využita polarita mužského a ženského hlasu.

O Pateru F.Novákovi, jehož památce je tato skladba věnována, vznikl na stanici Vltava stejnojmenný rozhlasový pořad Marie Polákové: http://www.rozhlas.cz/vltava/dokument/_zprava/1283884

Markéta Dvořáková, Petr Matuszek - zpěvTomáš Reindl - live electronicswww.tomasreindl.cz---