22. září 2017 v 17:00 |

R(A)DIO(CUSTICA) /// OSTROVY POZITIVNÍ RADIACE

R(A)DIO(CUSTICA) /// OSTROVY POZITIVNÍ RADIACE
Radiocustica Selected 2003-2017
22. září 2017 v 17:00 |

R(A)DIO(CUSTICA) /// OSTROVY POZITIVNÍ RADIACE

HUDBA ZVUKŮ . DIALOGY BEZ TĚLA . OBJEKTY BEZ HMOTY . POEZIE BEZE SLOV . OBRAZY BEZ SVĚTLA . PERSPEKTIVY NASLOUCHÁNÍ . ROZHLAS . SIGNÁL

Křest nového audio katalogu R(A)DIO(CUSTICA) selected 2003-2017 a exlusivní vysílání Radioateliéru, které zazní v přímém přenosu u příležitosti 15. výročí projektu R(A)DIO(CUSTICA). Ten v dlouhodobém horizontu vyváří podmínky pro budování scény a sítě autorů působících v oblasti experimentální rozhlasové hry, zvukového umění, improvizační hudby, elektronické a elektroakustické hudby, textově-zvukových kompozic nebo práce s grafickými partiturami. Je platformou propojující veřejnoprávní instituci se současnými aktivními umělci a scénou akustických umění zejména ve vztahu k rozhlasovému médiu.

Vltavským éterem se akusticky přenese Brownův pohyb z ostrova pozitivní radiace, ve který se pro ten konkrétní moment promění kavárna Obývák holešoviského Studia ALTA. V první části přenosu zazní “Rozhovor o umění” s neidentifikovalenou umělkyní. Po té uvedeme netradiční formu diskuze o perspektivách ze kterých vnímáme svět zvukem. Jak nasloucháme světu a z jaké perspektivy? Diskusi zahájí filozof Miroslav Petříček mluvenou reflexí rozhlasu jako akusmatického media a pokračovat budou hosté mezi kterými budou např. hudební performer Ivan Palacký, dramaturg a režisér Lukáš Jiřička, germanista Pavel Novotný, nebo skladatelé Jarosla Šťastný a Michal Rataj a všestranný hudebník Jen Burian, nebo kurátorka Jana Písaříková. Součástí programu budou hudební a zvukové intervence improvizačního ansámblu Stratocluster s hostem Zdeňkem Závodným a duo Los Amargados. Přímý přenos ukončí spletenec slov a skladeb jako portrét Radioateliéru a jeho exlusivní programové řady PremEdice Radioateliéru. Uslyšíme premiéru nové kompozice Venduly Guhové s názvem Premačice. Celým přenosem provede Pavel Klusák.

Radiocustica Selected 2003-2017

P (R) O G R (A) M

Událost doplní exlusivní výstavní projekt s osmikanálovou zvukovou instalaci ve které bude znít kompozice Leigh Landyho Přeshlas - Mezihlas - Nahlas (výroční 150. Premedice Radioateliéru). Výstava proběhne v prostorach Holešovické Šachty a potrvá do 29. 9. 2017.

◉ Křest audio katalogu RADIOCUSTICA selected 2003–2017
◉ Zvuková instalace MEZIHLAS – PŘESHLAS – NAHLAS
◉ Performativní diskuze
◉ PremEdice Radioateliéru živě
◉ Přímý přenos na Vltavu

17:00 Holešovická Šachta
▶︎ LEIGH LANDY: MEZIHLAS – PŘESHLAS – NAHLAS

19:00 KAVÁRNA OBÝVÁK | Studio ALTA
▶ OSTROVY POZITIVNÍ RADIACE

22:00 KAVÁRNA OBÝVÁK | Studio ALTA
▶ VENDULA GUHOVÁ: PREMAČICE
_____________________________________________________________________

FACEBOOK EVENT

RADIOCUSTICA

▲ LEIGH LANDY: MEZIHLAS - PŘESHLAS - NAHLAS
17:00 vernisáž, expozice od 23.9. do 29.9. 2017
Osmikanálová zvuková instalace v podzemních prostorech Holešovická Šachta | Bubenská 14, Praha 7

Mezihlas – Přeshlas – Nahlas kombinuje autorův skladatelský přístup k samplování různých národních rozhlasových vysílání s velice bohatou kulturní nabídkou vysílání Českého rozhlasu. Výsledkem je hudební dílo jakožto mix koláží, rytmu, kontrapunktu, humoru i vážnosti a také trošky surrealismu in­spirovaného dílem Jana Švankmajera. Stručně řečeno, dílo reprezentuje překomponovaný každodenní život v Česku. Jeho působení se odehrává jak na úrovni zesíleného poslechu, tedy chápání každého jednoho slova, pokud je tím, na co chcete dávat pozor. Zároveň ale i na úrovni redukovaného slyšení – zachycování náhodných frází, naslouchání celému dílu jako organizovanému zvuku. Kompozice se pokouší brát dobře známé, trochu jej pootočit a znovu prezentovat v kontextu zvukového díla. Jedná se o páté dílo z Landyho rádiové série, jemuž předcházely práce pro pařížské studio GRM (Oo là la radio), britské BBC, německé ZKM (Radioaktiv) i sérii čínských rozhlasových stanic (China Radio Sound). Ještě v letošním roce bude následovat podobná celoirská práce On the Eire. Mezihlas-Přeshlas–Nahlas je však prvním z těchto děl, jež bylo vytvořeno speciálně pro rozhlasové vysílání (přestože existuje i osmikanálová koncertní verze). Je také prvním „legálním“ dílem, neboť Český rozhlas vlastní práva ke svým vysílaným materiálům, zatímco ostatní díla kontroverzně zpochybňují ochranu autorských práv. Některé ze součástí kompozice mohou být nalezeny ve vysílání kteréhokoliv rádia, zatímco jiné mohou být považovány za specificky „české“. Autor se pokouší touto sérií oslavit kulturní diverzitu, sdílené zkušenosti, ale také povzbudit posluchače k tomu, aby sami vytvářeli nové významy a propojení, jejichž výsledkem je hudba. Poděkování patří zejména Ianu Mikyskovi za jeho překladovou práci a gramatické, kulturní a hudební tipy.

▲ R(A)DIO(CUSTICA) /// OSTROVY POZITIVNÍ RADIACE
19:00 - 22:00 | kavárna Obývák holešoviského Studio ALTA | U Výstaviště 21, Praha 7

Diskuze jako mentální dobrodružství. Radio-performance v přímém přenosu brownova pohybu ve zvuku myšlení 21. století.

Poslechový večírek v ALTĚ a diskuze s improvizovanými hudebními intervencemi, zvukovými objekty a samplováním přítomnosti. Nebudou chybět ani zázněje minulosti a otázky tématicky zaostřené na sekce (perspektivy) vztažené ke zvuku (naslouchání) a reflexi interpretace medií a ve vztahu k mediu rozhlasu jako čístě akusmatickému mediu.

Diskutovat přijdou filozof MIROSLAV PETŘÍČEK, hudební performer a architekt IVAN PALACKÝ, dramaturg a režisér LUKÁŠ JIŘIČKA, germanista PAVEL NOVOTNÝ, skladatelé JAROSLAV ŠŤASTNÝ a MICHAL RATAJ a všestranný hudebník JEN BURIAN, nebo také kurátorka JANA PÍSAŘÍKOVÁ.

Hudbou a zvukem budou diskuzi provázet improvizační duo Los Amargados a Zdeněk Závodný s ansámblem Stratocluster.

Stav věci slovem zkoordinuje PAVEL KLUSÁK.

Součástí programu bude také ✚ KŘEST NOVĚ VYDANÉHO AUDIO KATALOGU ✚ s výběrem 62 radiofonických kompozic, které vznikly v letech 2003 - 2017 na objednávku Českého rozhlasu pod hlavičkou projektu R(A)DIO(CUSTICA).

▲ PREMEDICE RADIOATELIÉRU /// Vendula Guhová: Premačice
22:00 - 22:30 | kavárna Obývák Studio ALTA

Premediční vačice. Spletenec slov a skladeb, portrét Radioateliéru a jeho PremEdic, které si v Premačici žijí vlastním životem - pocta - pomsta - hříčka - ironie - nonsensiána. Původní skladby, jejich popisy a typicky rozhlasové úvody schroustány vačicí vytváří živočišnou masu úryvků zvuků. Ty zůstávají na svých původních místech a gradace kompozic se sbíhají. Ze všech ruchů kolem bzučí v hlavě a do ní vymluvená díra je hotová.

Poslech nové kompozice Venduly Guhové. Koláž ve které její autorka vytváří zcelá nové vztahy a vazby mezi na sebe vrstvenými autorskými kompozicemi z archivu dosud odvysíláných Premedic Radioateliéru.
____________________________________________________________________

▶︎ Program bude od 19:00 bude v přímém přenosu vysílaný na Český rozhlas Vltava