Petr Vrba

Petr Vrba

Petr Vrba

Petr Vrba (1974) je jednou z nejvýraznějších postav domácí experimentální hudby a neúnavným propagátorem volné improvizace. Hraje na trumpetu, klarinet, syntezátory a další elektronické nástroje.

Spolupracuje s filmaři, tanečníky a výtvarníky a pravidelně vystupuje se špičkou evropské scény volné improvizace (namátkově Axel Dörner, Thomas Lehn, Xavier Charles, Franz Hautzinger) či experimentátory a zvukovými umělci jako Yan Jun, Ryu Hankil, Simon Whetham aj. Zakládal a působí jako stálý člen Pražského improvizačního orchestru a skupin IQ+1, Poisonous Frequencies, The MoND, Junk & the beast, NUN a dalších. Vystupoval na festivalech v Austrálii, Evropě a Asii. Vydal na čtyřicet alb na značkách jako Another Timbre, Mikroton, Corvo, mappa, Kandala aj., a z domácích např. Polí 5, Meteorismo, Klangundkrach atd.

Přes čtvrt století vysílá na Radiu 1 (mmj. je spoluautorem pořadu 13 syrových), pořádá koncerty i festivaly a byl dramaturgem nyní již neexistujjícího "komunikačního prostoru" Školská 28. Koncem devadesátých let studoval hru na tradiční soubor nástrojů gamelan na Institute of Art of Indonesia v Yogyakartě.

Jako trumpetista zkoumá Vrba zapojení trubky v nových souvislostech a vytváření nových kontextů dalšími prostředky, akustickými i elektronickými. Prokazuje při tom obdivuhodnou vynalézavost vedenou okouzlením z akustického zážitku.“(skladatel a pedagog Jaroslav Šťastný aka Peter Graham o PV)

http://vrrrba.cz