Martin Ožvold

Martin Ožvold

Martin Ožvold

Martin Ožvold je hudební skladatel a zvukový umělec. Ve své práci se zabývá stavbou hudebních elektronických nástrojů, live electronics, konkrétní hudbou, zvukovými instalacemi, terénními nahrávkami atd.

Uplatnění nachází jak v divadelním, tak ve filmovém a rozhlasovém prostředí v rámci Evropy. Martin studoval kompozici se Scottem Wilsonem a Jonty Harrisonem na univerzitě v Birminghamu (University of Birmingham MMus). Předchozí bakalářské studium zakončené titulem BA(hons) absolvoval na Sonic Arts at the Middlesex University London, na SAE Institute London (DipHe in Audio Engineerging) a na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě.

V současné době studuje doktorské studium na Janáčkově Akademii v Brně na katedře Multimediální kompozice, v rámci svého výzkumu týkajícího se konceptu prostoru a akustických umění a elektroakustické hudby absolvoval roční stáž na Institute of Sonology at the Royal Conservatoire in the Hague. V současné době žije a pracuje v Praze.

* V roce 2009 vytvořil a živě doprovázel monodrama HOLLYROTH, anebo Robert Roth spívá Jana Hollého mrzkosti a pomerkováňá (r. Rastislav Ballek), Činohra SND, tato inscenace měla více než 80 repríz a v roce 2010 získala ocenění Zlatá Doska: Najlepšia inscenácia.

* Je součástí mezinárodního hudebně výzkumného kolektivu Birmingham Ensemble of Electroacoustic Research

* Spolupracoval jak s Českým rozhlasem stanice Vltava tak například s londýnským Radio Resonance FM

* V galerijním prostoru pak s Showroom Gallery in London