Michael Delia

Michael Delia

Michael Delia

Michael Delia (USA) je umělcem, jehož dílo jde napříč širokým spektrem disciplín a médií. Zabývá se malbou, sochařstvím, instalacemi a také zvukovými a hudebními performancemi.

Narodil se v New Yersey v roce 1963 a v současnosti žije v New Yorku a v Praze. Své bakalářské studium umění absolvoval na Moravian College ve městě Bethlehem v Pensylvánii v roce 1985. Po přestěhování do New Yorku v roce 1987 absolvoval magisterské studium umění v oboru sochařství na newyorské School of Visual arts pod vedením Williama Tuckera, Willa Insleyho a Mary Miss.

V New Yorku zůstal i nadále a vytvářel sochy z nalezených předmětů inspirovaných minimalismem a africkým uměním. Toto tvůrčí období se potkalo s aktivní scénou nové hudby a improvizace newyorkského downtownu kolem klubu Knitting Factory a se sériemi koncertů v Alternative museum, Roulette, a Experimental Intermedia. To přivedlo Michaela Deliu ke zvukovým experimentům s podomácku vyrobenými perkusivními nástroji a také s kalimbami a mbirami.

Postupně začal přenášet zvukové elementy do svých instalací, které začaly fungovat jako ručně vyrobené hudební nástroje a objekty.

V roce 1992 přijel do tehdejšího Československa jako účastník sympózia sdružení Hermit v klášteře Plasy. Tehdy započala jeho spolupráce s řadou českých umělců, která trvá dodnes.

Michael Delia spolupracoval s těmito umělci: Anna Homler, Jaroslav a Michal Kořánové (Orloj Snivců), Martin Janíček, Tomáš Žižka, Anges Kutas (Mamapapa), Ondřej Smejkal. Petr Nikl, Miloš Vojtěchovský, Tomáš Ondrůšek, Martin Alacam, Hearn Gadbois, Jennifer de Felice, Angelica Castello, Antonio della Marina, Al Margolis, Phill Niblock, Paul Panhueysen, Katherine Liberovskaya, Sofia Bustorff, Sledě Živé Sledě, David Šubík, Jozef Czeres, Zsolt Sorres, Irena a Vojtěch Havlovi, the poet Gloria.

Dále spolupracoval s těmito choreografy: Sally Gross, Carol Brown, Gaby Glinz a Lucienne Vidah.

Své projekty prezentoval na velkém množství fór v Evropě a Spojených státech, mj. Experimental Intermedia, The Knitting Factory a Exit Art v New Yorku, Stighting Logos (Gent, Belgie), Het Apollohuis (Eindhoven, Holandsko), Hermit (Plasy, Česká republika), The Rosenberg Museum (Samorin, Slovensko), Rudolfinum (Praha), Skleněná Louka (Brno), Kép-Ze-Let (Tatabánya, Maďarsko), Mamu Galerie (Budapešť) ad.

https://soundcloud.com/mdelia