Eliška Cílková

Eliška Cílková

Eliška Cílková

Eliška Cílková (1987) studovala skladbu a dirigování orchestru v Praze (Konzervatoř Jaroslava Ježka, BcA. Bořivoj Suchý) v Bratislavě (Vysoká Škola Múzických Umění), kde dokončila bakalářský stupeň studia, a od roku 2012 studovala magisterský stupeň na HAMU v Praze (doc. Hanuš Bartoň).

Přestože se nejvíce orientuje na skládání vážné hudby, mezi její známé projekty patří zvuková dokumentace černobylské zóny, které se intenzivně věnovala v letech 2008-2012. Autorské projekty Sounds of Chernobyl Zone, a Pripyat Piano, zahrnují oceněný dokumentární film Pripyat Piano (cena Silver Eye za nejlepší krátkometrážní středoevropský dokumentární film), sonické kompozice a také dokumentární album (CD s teréními nahrávkami Pripyat Piano). Sonickou kompozici Zóna, která byla zkomponována na objednávku Českého Rozhlasu převzalo do svého programového vysílání v červnu 2014 KunstRadio. Projekty související s černobylskou oblastí mají edukativní účel.

Je autorkou hudby k filmům (např. NOVÁ ŠICHTA - Jindřich Andrš, GENPATSU FUKUSHIMA DOCUMENTARY - režie L. Hashimoto, LIGHTA - režie Andrej Gregorčok a další) i skladeb pro dětské hráče na ZUŠ (jazzově laděné album písní pro dětské hráče: 4 skladby pro housle a klavír, vydalo AMOS EDITO roku 2010 v notové podobě).

Její skladby již zazněly na mnoha českých i světových festivalech (SPEAK MUSIC MUSICIANS, ATHENA FESTIVAL, NEXT WAVE, SOOZVUK, ORFEUS, BEZRUČOVA OPAVA) a byly vydané na CD, LP i v tištěné notové podobě (AMOS EDITIO: 4 skladby pro housle a klavír).

https://www.eliskacilkova.com