Ondřej Gášek

Ondřej Gášek

Ondřej Gášek

Ondřej Gášek (*1988) je skladatel, instrumentalista, videotvůrce, zvukový mistr. Za uplynulých 12 let prošel Ondřej Gášek (aka Aleff) bohatým vývojem v osvojování hranic elektronické i akustické hudby. Počátečními inspiračními podněty pro Aleffovu hudební tvorbu byla celá vlna elektronické hudby na londýnské scéně 90. let (ambient, rave, idm ad.). Rovněž americké chápání taneční i netaneční hudby mu posloužilo jako dobrý inspirační kanál.

Dalšími a vlastně nejpodstatnějšími vlivy pro současnou hudební tvorbu Ondřeje Gáška je svět filmu - především způsoby lineárního i paralelního vyprávění příběhu či popisování krajiny a prostředí ve zvuku. Struktura hudební a zvukové kompozice u filmu vždy do jisté míry vychází ze střihové skladby obrazu. A právě to autora inspiruje a dává mu řadu možností, jak ve zvukovém vyprávění stavět náhlou změnu, arytmii, někdy i podivné malé zvraty v rytmu a zvuku směrem do chaotických struktur, stejně jako celkovou strukturu zvukového příběhu, či “songu”. Z tohoto pojetí autor přenáší do elektronické nezávislé hudební scény jakési propojení s konkrétní hudbou, zvukovou kompozicí, akustickým industrial-ambientem, mluveným příběhem a IDM (intelligent dance music).

Zdroje zvukového materiálu a hudební nástroje hledá v reálném prostředí; jsou to často zvuky rozeznělých železných předmětů a skulptur, hledá rytmus v přírodních jevech, či ve strojích. Tyto akustické zvuky a rezonance kovu dále transformuje a pomocí zvukové syntézy tak vznikají v rámci výše uvedených žánrů nové zvukové barvy. Autor využívá i možnosti klasických hudebních nástrojů.

Od roku 2000 je hudebním producentem autorského projektu Aleff. Příznačným rysem pro hudbu Ondřeje Gáška je multižánrovost s vlastním originálním rukopisem.

(ondřej gášek 2012)

http://aleff.bandcamp.com/
https://vimeo.com/36007428