03. dubna 2014 v 14:47 |
Administrační tagy: 

Tomáš Sýkora: Značka

0:00
/
0:00
Tomáš Sýkora: Značka
02731420.jpeg
03. dubna 2014 v 14:47 |
Administrační tagy: 

Tomáš Sýkora: Značka

Hlavní inspirací pro realizaci této kompozice mi byla dopravní značka – nikoliv její účel či tvar, ale její zvuk. Je to už celkem dávno, kdy jsem začal do značek ťukat a uvědomovat si, že každá zní úplně jinak. Vedlejší inspirací mi byl fenomén značky jako brandu, ať už jakéhokoliv.

Skladba má tři části:1. část zachycuje vznik značky - výrobu, funkci, život.
2. část pojednává o fascinaci značkou o tom, co pro nás znamená a co vnímmáme jako dobrou značku.
3. část je jakousi reprízou a zároveň uklidněním po hlavním gradačním vrcholu skladby. V této části reprízuji hlavní inspirační zdroj kompozice a to zvuk dopravní značky.

Zvukový materiál ze kterého je tato kompozice složena, pochází z různých míst a zvukových prostředí. Mé dobrodružství při sběru výchozího audio materiálu začalo v dílně, kde se značky vyrábí, pokračovalo při samotné instalaci dopravní značky a vyústilo v příjemné posezení nad šálkem kávy ve společnosti krásných dam. Za hlavní zvukovou spojku však považuji prostředí pražských ulic, ze kterých pochází většina zaznamenaného audio materiálu a jejichž ruch pro mě byl zajímavým pojítkem mezi světem značky dopravní a značky obchodní.

Při sběru a zpracovávání audio materiálu jsem se velmi bavil. Pokud tato skladba vyvolá v posluchačích Radioateliéru zvědavost a touhu ťuknout do značky a zkoumat její zvuk, budu rád.

Interpreti:
Jiří Petřík – pila, kladivo, bruska
Barbora Golanová trio – speech
Klára Petříková – ruka, kroky
Youtube – indefinable instrument

Tomáš Sýkora