28. dubna 2017 v 0:05 |
Administrační tagy: 

Slavomír Hořínka: Rány zářící

Slavomír Hořínka: Rány zářící
Jerusalem 2016
28. dubna 2017 v 0:05 |
Administrační tagy: 

Slavomír Hořínka: Rány zářící

Vesel se, nebes Královno, plesej, světů všech koruno! Jehož mrtvéhos plakala, vstal z mrtvých, Matko přemilá. Rány jeho jsou zhojeny, skví se jak drahé kameny, tělo, jež nahé viselo, v rouchu se slávy zaskvělo. Alleluja.

Jeruzalém je neuvěřitelné místo. V jistém slova smyslu se dá říci, že je jednou obrovskou, zející, krvavou obnaženou ránou. Některé věci jsou opravdu strašné. Na druhou stranu z něj vychází jakási nepochopitelná záře, která člověku učaruje a připoutá si jej.

Skladba vychází z nahrávek, které jsem pořídil o Velikonocích roku 2016 v Jeruzalémě. Nahrával jsem jednak v ulicích starého města a jeho okolí (především binaurálně umístěnými mikrofony) a zvláště pak uvnitř kostelů (staticky umístěnými mikrofony). V podstatně jsem použil hmotu architektury jako filtr zvuků rušného města, které je obklopuje. Takto proměněný, veskrze profánní zvuk se pro mě stává zvukem sakrálním. V použitém materiálu spatřuji dvojí perspektivu - cesty (Paschy) a proměny (Vzkříšení). Výsledná kompozice je pro mě jakousi zvukovou mapou jejich prolínání.