27. září 2008 v 0:05 |

Colin Black: Soundprints: The Prague Pressings

0:00
/
0:00
Colin Black: Soundprints: The Prague Pressings
Colin Black
27. září 2008 v 0:05 |

Colin Black: Soundprints: The Prague Pressings

Colin Black je skladatelem, performerem a teoretikem v oblasti akustických umění. Má za sebou celou řadu rozhlasových uvedení svých skladeb, realizací zvukových instalací, ale i teoretických publikací. V roce 2003 získal prestižní cenu Prix Italia 2003 za rozhlasovou kompozici The Ears Outside My Listening Room.

Colin Black se pouští ve svých kompozicích napříč všemi myslitelnými vyjadřovacími prostředky, kterými svět akustických umění dnes disponuje. Nechává zaznít autentické výpovědi lidí, aby je poté rozmělnil ve zvukové lázni a nechal je rezonovat ve zvláštních významových dozvucích a atmosférách. Ve své hudbě nechává zaznít minimalistické struktury vedle bigbeatových smyček promíchaných z názvuky autentické etno hudby... Jeho kompozice přitom nejsou hrubými kolážemi, Black umí přes výraznou difúznost svého stylu vytvořit velmi jednolitou stmelující rovinu, která dává jeho kompozicím jednotný rámec. Je to rovina jakési skryté jemné atmosféry, velmi těžko pojmově uchopitelné, ale velmi silně vnímatelné...

Kořeny kompozice Soundprints: The Prague Pressings, která byla zkomponována pro PremEdici Radioateliéru, sahají do roku 2006 - tehdy navštívil Colin Black Prahu... jak jinak, než s mikrofonem... Za její východisko si bere sonický obraz města, který slyší - slyšel - kolem sebe při procházení jeho křivolakými uličkami. Vznikla další ze série skladeb, které od roku 2004 označuje jakýmsi zastřešujícím nadpisem "SOUNDPRINTS" - zvukové otisky. Jde o typ kompozic, které vycházejí ze zvukového materiálu nahraného na konkrétních místech, postihujícího autentické zvukové atmosféry, zaznamenávajícího výrazné akustické situace. Autor zpravidla nechává takový materiál zaznívat zcela autenticky a bez kompozičních zásahů a proti této až dokumentární autentičnosti staví jakési psychologizující vykomponované zvukové sondy - asambláže, které pronikají kamsi hluboko za autentické zvukové obrazy a vytvářejí tak jakési zvláštní pnutí plné silné imaginace a velmi originálních atmosfér.

http://www.colinblack.com.au