03. dubna 2014 v 15:31 |

Jan Trojan: Ultreia - El diario del peregrino / Deník poutníka

02346494.jpeg
03. dubna 2014 v 15:31 |

Jan Trojan: Ultreia - El diario del peregrino / Deník poutníka

Zvuková kompozice - deník - velká zvuková procházka. Camino Francés v kontextu religiozní, kulturní a historické tradice Svatojakubské cesty. Pouť živé víry, cesta mysticky se proměňující krajiny. Poznání španělského temperamentu daleko od zaběhnuté každodennosti. Buen camino!

Skladba zachycuje autorovu pouť z Ponferrady do poutního místa Santiago de Compostela uskutečněnou na přelomu léta a podzimu 2010. Reflektuje tak pěší úsek teplé španělské krajiny k místu hrobu apoštola Jakuba Staršího - katedrále sv. Jakuba, a dále na Fisterru - mys na západě Galicie nazývaný též Konec světa (finis terrae).

Náplní skladby jsou zvuky španělského prostředí, rytmu chůze, řeči - zde se setkávající napříč mnoha národy - či zvuk hlubokého spánku poutníků. Zvuky jsou v neustálém procesu proměny a transformace s odkazem na akustickou ekologii a formu soundscape.

Tématem je prostor tvořený pohyby těla, neopakovatelným střetáváním poutníků z celého světa či niterným poznáváním sama sebe. Základní parametr v čase tvoří chůze v podobě odrazu vlastního vnitřního tempa, které místy koresponduje s tempem měnící se krajiny. Jindy je tento parametr poznamenán léty zarytých zvyklostí a blokád, které zde v monotónním rytmu kroků spolu s potem vyplouvají na povrch.

Břímě v podobě krosny, jíž každý nese, jakoby symbolizovalo břímě uvnitř sama sebe. Modré nebe vystřídá celodenní liják, suchou písčitou cestu mazlavé bahno. Po celodenní etapě přirozeně přichází únava, kterou je možné složit pod širák či do Albergue, hromadné ubytovny pro poutníky vybavené povětšinou studenou vodou a místy společnými koupelnami.
Cíl cesty je téměř pro každého stejný … Santiago. Někdo pokračuje dále - na Fisterru …

02320624.jpeg

Zážitky jsou zdánlivě neopakovatelné, místy neskutečné - v paralele cesty životem.


www.jantrojan.cz