27. února 2015 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Alessandro Bosetti: The Notebooks

03244053.jpeg
27. února 2015 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Alessandro Bosetti: The Notebooks

V archivu památníku Leoše Janáčka v Brně se skrývá výjimečný poklad: řada velmi malých zápisníků, do kterých si významný brněnský skladatel zaznamenával notový zápis útržků mluvené řeči každodenního života. Všechny tyto zápisky nápěvků mluvy byly zaznamenány v průběhu let 1904 až 1928 a jsou ojedinělými záznamy, zvukovými fotografiemi, fragmentů akustického prostředí z doby dávno minulé. Tato Janáčkova "posedlost" může připomínat současnou praxi záznamu terénních nahrávek, ovšem v té době pořízených za pomoci tužky a papíru. Dávno před tím, než bylo k dispozici nahrávací zařízení.

Současný skladatel italského původu Alessandro Bosetti se dlouhodobě zabývá hudebností mluveného slova a ve svém díle The Notebook se pokouší vlastní řečí a také vlastním hlasem přivést zpět k životu akustické situace, které mohly být součástí procesu vzniku Janáčkových zápisků. Naslouchá světu skrze Janáčkovy uši, a umožňuje tak poslouchat svět skrytý v ojedinělém poetickém gestu, ve zvukovém pokladu Janáčkových zápisků nápěvků mluvy. Bosetti rekonstruuje imaginární realitu magické a tajuplné stopy a zpětně vysledovává tradici "music anecdotique", jejíž počátek lze hledat u slavného brněnského skladatele a dále pak v oblasti "music concrete" a tvorby skladatelů Luca Ferrariho a Pierra Schaffera.

Alessandro Bosetti strávil na počátku léta 2014 několik dní v Janáčkově archivu Moravského zemského muzea. Probíral se stovkami stráneček a škrábanic v malých zápisníčcích Leoše Janáčka. V dopise tenkrát psal, že halucinuje v Janáčkově archivu, protože to, co před sebou vidí, je naprosto neuvěřitelné. Byl fascinovaný Janačkovou posedlostí zapisovat melodické profily mluvené řeči. A není se čemu divit, těch zápisku je okolo 10 tisíc. Bosetti se ale nesnaží o jejich rekonstrukci, nebo interpretaci. Nejde mu o imitaci kompozičního stylu Leoše Janáčka, nebo o oslavu jeho odkazu. Vybral si několik desítek nápěvků a s jejich pomocí se pokouší evokovat pomyslnou cestu do doby dávno minulé. Realitu, kterou si můžeme na této cestě zkoušet zvukem vybarvit v našich představách.

Rozhlasová verze autorského projektu The Notebooks vznikla kombinací záznamu stejnojmenného koncertu, který proběhl v rámci festivalu Janáček Brno 2014 24. listopadu 2014 ve vile Tugendhat v Brně a studiové nahrávky pořízené ve studiích Českého Rozhlasu.