26. května 2017 v 22:00 |

Miro Tóth a kol. / Collective Composition no. 1a

Miro Tóth a kol. / Collective Composition no. 1a
Collective composition no. 1
26. května 2017 v 22:00 |

Miro Tóth a kol. / Collective Composition no. 1a

Collective composition no. 1 je první ze série kolektivních a komunitních kompozic. Byla iniciována v podobě čistého notového papíru bez psaných instrukcí ani názvu, a přenáší se prostřednictvím osobních setkání, diskusí a společných ústních dohod. Slovní instrukce: Vlož jednu hudební myšlenku na papír.

Série kolektivních a komunitních skladeb se snaží o teoretické zpracování, prezentaci, přípravu a provedení hudebních kompozic, které zkoumají sériovou multi-myslovost, rozhodování, kooperativní tvůrčí proces a společenské chování účastníků v kontextu jedné skladby, zapsané na standardním notovém papíře.

Collective composition no. 1

Lidé a jejich zvuky…

Pokud se zaměříme na základní otázky tvůrčího procesu a možností kooperativní kompozice, tedy ko-kompozice, (nejen) mezi skladateli, můžeme se ptát, co se stane, pokud každý krok v rámci kompozičního procesu rozhodne jiný člověk. Jaké výsledky by takové postupné rozhodování přineslo v kontextu jedné skladby? Jaké podmínky a omezení jsou potřeba k dosažení nejlepšího možného výsledku? Je možné najít soudružnost – v co nejširším možném významu – v tak rozdílných estetikách,a pokud ano, jak? Jaký má tato aktivita význam v tak rozmanité komunitě, jakou soudobá hudba je?

Collective composition no. 1

Komunita, ne elita...

Jak se bude v této velmi specifické společenské situaci chovat jednotlivec, zvlášť skladatel, považovaný za jednu z nejsilnějších individualit v umění? Tento projekt dává dohromady skladatele uznávané s mladými či stále studujícími, a v jednom případě také s publikem, čímž podporuje multikulturní a mezigenerační společenské vazby.

Collective composition no. 1

Kolektiv individualit...

Iniciátor: Ján Podracký (SK/CZ)
Kolektiv autorů: Clarence Barlow, Jáchym Novotný, Jan Kotyk, Jan Ryant Dřízal, Jeff Beer, Klára Hedvika Mühlová, Lucie Vítková, Martin Koniar, Michal Huska, Pavel Zemek Novák, Petra Machková, Ryszard Lubieniecki

autoři/interpreti: tenorsax (Zdeněk Závodný), trumpeta (Petr Vrba), percuse/činely (Alla Kreidman), klavír (Barbora Čopáková), soprán (Eva Geislová, Aneta Bendová), kontratenor (Marek Kundlák)

autor provedení a dirigent (Miro Tóth)