27. listopadu 2014 v 11:22 |
Administrační tagy: 

Ivan Boreš - Jan Trojan: SOUVĚTŘÍ

02814035.jpeg
27. listopadu 2014 v 11:22 |
Administrační tagy: 

Ivan Boreš - Jan Trojan: SOUVĚTŘÍ

Ivan Boreš - kytara, ventilátor, Jan Trojan - záznam, zvukový designNaším záměrem bylo zachytit mikrostrukturu zvuku v kontinuitě času vymezeného délkou signálu a akustickým prostorem. Kytara, strunný drnkací nástroj se v tomto případě rozeznívá vzduchem z ventilátoru, který zajišťuje stabilní rezonanci strun. Kmit struny je řízený klasickou cestou, tedy zkracováním a prodlužováním její délky hmatem ruky. Výsledné harmonie vznikají přirozenými rezonancemi strun vzduchem.

Při vzniku Souvětří jsme chtěli maximálně přiznat, zachovat a podpořit akustické podmínky při nahrávání, časovou formu a prostor. Nahrávali jsme v prachatické Čajovně U Hrušky v noci ze 22. na 23. září, kdy nastala podzimní rovnodennost. Většina materiálu vznikla v Marockém salónku. V závěru noci, při sklízení věcí, jsme pustili nahrávku do zvukové aparatury v čajovně a našimi kroky přiznali celý prostor (z Marockého salónku přes průchozí salón čajovny ke vstupním dveřím).


První záznam jsme pořídili v 1h43m v noci (první spuštění ventilátoru přiznané v nahrávce), poslední vznikl v 5h55m a trval půl minuty (vypnutí odvětrávacího systému čajovny). Skladba tak v konstantním měřítku zachycuje skutečný čas nahrávání.

02814034.jpeg

Souvětří je symbolickou oslavou výročí zrození společného spříznění autorské dvojice Boreš - Trojan (prosinec 2005).

02814033.jpeg