28. srpna 2015 v 21:45 |

Martin Vajgl: Souvislosti

03386442.jpeg
28. srpna 2015 v 21:45 |

Martin Vajgl: Souvislosti

Je to asi troufalé pojmenovat něco tak obecně a všeobsažně. Vždyť o co jiného v základě jde u akustického umění, než o hledání kontrastů a překvapivých souvislostí mezi nimi. Ale přes to jsem tu svou ´cestu´ nazval právě takto. Hlavní myšlenkou je nacházení vnitřních souvislostí mezi rytmickou a témbrovou stránkou zvuků. Hodně to souvisí právě s rytmem, bicími nástroji.

Moje definice bubnování zní, že jde o organizované krájení času různobarevnými zvuky, kterými můžeme k posluchači přenést kód sdělení. A proto se nemusíme omezit jen na tradiční nástroje. Rytmickou složku mají v sobě i konkrétní zvuky a zvukové děje. A tak je to v základě i e skladbou Souvislosti. Je příběhem cesty do nadreálna, na které můžeme potkat mnoho. Někdy je pak těžké sestoupit dolů a ´to tam´ nechat nahoře…“.

Koncem léta roku 2014 vznikly zvukové náběry různých prostředí a zvukových událostí v nich. Cesta travou na zarostlé louce, déšť, klepání klacky o kmeny stromů, štípání dřevěných polen, řezání papírového kartonu, smyčka z padajícího kovového kbelíku, hlasy, dech. To vše spolu může mít hlubší souvislosti. Souvislosti zakleté do rytmu, zvuku, hlasu, nálady…

0:00
/
0:00