28. srpna 2015 v 21:49 |

Tomáš Reindl: Hlas ze šumavské pouště

Tomáš Reindl: Hlas ze šumavské pouště
03318528.jpeg
28. srpna 2015 v 21:49 |

Tomáš Reindl: Hlas ze šumavské pouště

Hlas ze šumavské pouště je meditativní skladba pro elektroakustickou stopu a dva zpěváky (mezosoprán a tenor). Je míněna jako jakýsi virtuální sakrální prostor, který zve posluchače do svého nitra. Svoji stavbou je skladba do jisté míry inspirována strukturou tradiční bohoslužby slova a hudby, záměrně se však vyhýbá konkrétnějším náboženským vazbám. www.tomasreindl.cz

Zvukový materiál skladby čerpá z archivních nahrávek, pořízených v osmdesátých letech v chrámu sv. Markéty v Kašperkých Horách na Šumavě. V eletro-akustické složce skladby jsou použity tři typy zvuků: zvuk chrámových varhan, zvuk věžního zvonu (který každou neděli svolává k bohoslužbě) a fragmenty kázání pátera Nováka, kněze, moudrého kazatele a filosofa, který byl do tohoto kraje „uklizen“ komunistickým režimem.

V Kašperských Horách působil od padesátých let až do své smrti v r. 1985 a svým příkladem oslovil a formoval celou generaci lidí. Živě zpívané hlasy na tradiční latinské texty (Vox Clamantis, Domine exaudi orationem meam, Magnus est Domine) jsou inspirovány raně středověkou organální polyfonií, je zde však využita polarita mužského a ženského hlasu. Pro tenorový hlas je navíc v jedné části skladby předepsána i technika alikvótního zpěvu.

Skladba byla realizována 8.října 2014 v Klášteře beneditktinek na Bílé Hoře, v rámci koncertního site-specific projektu HEXAMERON, a 17.listopadu 2014 u příležitosti 25. výročí „sametové revoluce“. Plná verze skladby je ve čtyř-kanálovém zvukovém systému.

00886846.jpeg