21. srpna 2015 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Radioart a elektroakustická hudba z Irska #3

00741680.jpeg
21. srpna 2015 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Radioart a elektroakustická hudba z Irska #3


Linda Buckley,Judith Ring,Rachel Holstead


Vítejte nad sobotním ránem, začal nový den a sním i další Radioateliér. Dnes se naposledy v tomto měsíci setkáváme při společném poslechu kompozic, jímž se snažíme společně vykreslit kontury současné irské scény akustických umění.

První skladbou, o kteoru bych se dnes s vámi rád podělil, je kompozice mladé irské autorky jménem Linda Buckley [buckley]. Pro dnešní noc mě zaujala hlavně z jednoho prostého důvodu - je to hudba jdoucí ke kořenům pythagorejské hudby sfér, velké řecké kosmologie, v níž se hudba v teoriích filozofů a hudebníků dotýká základních aspektů vesmíru, jejichž odleskem je vše krásně znějící, co považujeme za pozemské hudební umění... O tom všem je pozoruhodná skladba s názvem Do you remember the planets? - což bychom snad mohli přeložit jako "Vzpomínáš na planety?... skladba plná základních intervalů, souzvuků, které jsou tak charakteristické pro ony hudebně-kosmologické vztahy řeckých a později i středovékých teorií... kviny, kvarty a oktávy - intervaly plné akustické čistoty, matematické ucelenosti a do značné míry i tradiční mystiky... Linda Buckley - Do you remember Planets...?

poslech 1: Linda Buckley: Do you remember Planets...?

Dozněla éterická kompozice mladé irské skladatelky Lindy Buckley s názvem Do you remember planets? - Vzpomínáš na planety? - skladba plná zvláštní éterické čistoty, tajemnosti... skladba blízká mému hudebnímu srdci...

Druhá kompozice, která dnes v Radioateliéru zazní, má v sobě opět ženskou kompoziční energii - tu do ní vložila Judith Ring, irská autorka narozená v roce 1976 s dublinským tvůrčím zázemím. Její skladba s názvem phorM vznikla v roce 2003, hlavní roli v ní hraje saxofonista André Leroux a jeho instrumentální part je obalen do elektroakustického hávu studiového playbacku, který vytvořila sama autorka. Ve vztahu těchto dvou rovin se odehrává jakési permanentní napětí, permanentní průnik, permanentní přelévání energií, prolínání tvarů, forem a barev... proto vlastně i onen název - phorM - odkazující ke slovům formovat (form), tvarovat (morph) - ... Jsou to průniky světa čistých akustických vztahů reprezentovných saxofonem a jakéhosi komplexního sonického kosmu v podobě elektronického playbacku... a takto zní skladba phorM autorky Judith Ring a v saxofonové interpretaci André Lerouxa.

poslech 2: Judith Ring: phorM

Dozněl saxofonově elektronický mikrokosmos irské skladatelky Judith Ring tak, jak ho vtiskla do své kompozice z roku 2003 s názvem phorM.

Poslední skladba dnešního Radioateliéru, která zároveň zakončí náš cyklus o současné scéně akustických umění v Irsku, je skladbou téměř miniaturní a za jejím vznikem stojí - shodou okolností opět žena, v roce 1978 narozená Rachel Holstead. Pro závěr našeho irského miniseriálu jsem vybral její kompozici s tajuplným názvem Enchant, což může znamenat okouzlit, očarovat, nadchnout či zaklít... to vše je zakleté ve velmi zvláštní sonické krajině, kterou ve skladbě Enchant v roce 2003 vytvořila Rachel Holstead. Byl bych rád, aby to byly pro vás všechny příjemné zvukové impulzy, které na posledních pět minut Radioateliéru dnes rozezní éter Vltavy a že tak bude o důvod víc, proč se zase příště při poslechu Radioateliéru potkat... Rachel Holstead a její skladba Enchant ... a k jejímu dobrému poslechu vám tichý éter přeje Michal Rataj.


poslech 3: Rachel Holstead: Enchant