29. června 2013 v 0:05 |

[02] Jiří Suchánek: TIME.BREAK

0:00
/
0:00
[02] Jiří Suchánek: TIME.BREAK
02918360.jpeg
29. června 2013 v 0:05 |

[02] Jiří Suchánek: TIME.BREAK

rAdioCUSTICA selected 2013 | 19:14

Působením síly na těleso stoupá jeho vnitřní napětí. Se stoupající intenzitou a bez možnosti uvolnění situace kulminuje až do chvíle fatálního narušení vnitřní integrity. Struktura hmoty se bortí a za uvolnění i zvukové energie vzniká z jednoho celku tříšť nových.

Zvuková mikroskopická cesta skrz řadu různorodých destrukcí objevuje nové světy vznikající z prachu starých. Použitý akustický materiál vznikl převážně při ničení a rozpadu věcí, popř. při napínání a stlačování materiálů. Studiové nahrávky byly poté pečlivě roztříděny a znovu sestaveny. Kompozice Time.break není objektivním záznamem všemožných destrukcí. Je zvukovou představou napětí, kulminací, prasknutí a uvolnění. V první fázi jsou jednotlivé zlomy jasně čitelné, s velkým prostorem mezi sebou. Postupem času se princip destrukce začíná vkrádat i do samotné povahy skladby, elektronické zvuky začínají dominovat, hustota kolizí roste a z jejich mikročástic se začíná rýsovat polámaný rytmus, který posluchače chvíli vede, vzápětí znejišťuje.

„Co mě zajímá je vlastně naopak pevnost, odolnost a přetrvávání - skrze pochopení a obsáhnutí procesů ničení a rozpadu - Fénix.“