22. února 2014 v 0:05 |

[01] Slávo Krekovič: Kurzwellen mit Fragezeichen

[01] Slávo Krekovič: Kurzwellen mit Fragezeichen
03047880.jpeg
22. února 2014 v 0:05 |

[01] Slávo Krekovič: Kurzwellen mit Fragezeichen

rAdioCUSTICA selected 2014 | 17:13

Kompozice je volně inspirovaná "procesuálním" dílem Karlheinze Stockhausena Kurzwellen. To existuje v různých verzích a je založené na koncertní improvizaci s materiálem pocházejícím z rozhlasového vysílání na krátkych vlnách.

Poselství vysílaná na různých vlnách do celého světa - od jasně rozpoznatelného signálu vzdálených rozhlasových stanic až po tajemný svět kódované komunikace satelitů a jiných technologických zařízení... Jsou zvyklé navždy odeznít a jejich paralelní souznění se už nikdy nezopakuje. Ale pak je také možné je zachytit a použít různým způsobem.

Základem skladby se stal výzkum rádiového spektra pomocí novodobých nástrojů (tzv. software defined radio). "Rádiový signál" vysílaný v různých frekvenčních pásmech podléhá sérii sérii transformací a následně se vrací zpět do éteru, obohacený o synteticky generované struktury.

Komplexnost modulární analogové syntézy a nepředvídatelnost rádiových vln se vzájemně doplňují ve zvukovém proudu, k de v jednom světě splývá kompozice i improvizace, analog i digital, rozhodnutí člověka i stroje - okamžik tady a teď, v němž mají své místo prvky pořádku i překvapivé náhody.