08. dubna 2009 v 18:04 |
Administrační tagy: 

Radioateliér, 6. června 2009 :: Pierre Henry - Gouttes d'eau 2

c2f2aba572c974a5a9a41c3d6bcfc9db.png
08. dubna 2009 v 18:04 |
Administrační tagy: 

Radioateliér, 6. června 2009 :: Pierre Henry - Gouttes d'eau 2

Radioateliér, 6. června 2009
Pierre Henry: Gouttes d'eau 2 (2008)


Vítejte do této jarní noci, začala sobota a s ní i první její program - Radioateliér.
Naše dnešní setkání bude tak trochu pokračováním našich setkávání minulých, minimálně tedy v tom smyslu, že zůstaneme v prostředí současné francouzské scény akustických umění a ještě jednou se vrátíme do 30. října roku 2008 - tehdy se v budově Radia France v Paříží uskutečnil pozoruhodný narozeninový koncert věnovaný nedožitým stým narozeninám Oliviera Messiaena.

V našem minulém sonickém setkání jsme společně poslouchali pozoruhodnou kompozici Francoise Bayla, která vznikla jako hlavní narozeninový dárek právě k této příležitosti. Během zmíněného večera v Radiu France však zazněla ještě jedna velmi aktuální kompozice. Její autor prochází jako guru napříč druhou polovinou 20. století, jeho jméno je dnes již neodmyslitelně spjaté s dějinami elektroakustické hudby, do nichž vepsal vlastní sonickou rukou nejedno významné gesto... Dnes šedesátiletá konkrétní hudba by se bez něj asi ubírala jinými cestami a zvuk by pro skladatele a posluchače možná existoval v jiných rozměrech, než jak tomu na konci první dekády 21. století je. Mluvím o skladateli, který v prosinci letošního roku oslaví dvaaosmdesáté narozeniny a jehož jméno je již navěky spojeno s dnes celosvětově rozšířeným pojmem "konkrétní hudby". Jmenuje se Pierre Henry.

Téměř jedenadvacetiminutová kompozice, kterou dnes uslyšíme, vznikla v roce 2008 a odkazuje - snad již, řekli bychom ... v kontextu konkrétní hudby relativně velmi tradičně - do světa inspirací přírodními zvuky. A buďme tedy konkrétní - jde o svět vody, vodních kapek, rytmu tekoucího proudu vody, zvuku vodního víru i vodní hladiny...

Je fascinují poslouchat, jak se z nejbanálnějších zvuků našeho okolí stává pod zkušennými rukami Pierra Henryho jakýsi magnetický mikrosvět, v němž dokonale zapomínáme na pravý původ zvuků, které nás obklopují a jsme doslova vtaženi do zvukových vztahů, v nichž platí zcela jiná pravidla...

Kompozice vznikla - podobně jako celý narozeninový koncert v Radiu France - ve snaze uctít památku mistra, blízkého člověka a učitele Oliviera Messiaena. Při komponování svých "Vodních kapek" - tak se Henryho nová kompozice jmenuje - myslel skladatel zejména na onu již v minulém pořadu zmíněnou jedinou elektroakustickou kompozici, kterou v roce 1952 Olivier Messiaen napsal - Timbres-Durées. Velice rozmanitý svět rytmicky tvarovaných messiaenovských hudebních zvuků zde Pierre Henry zrcadlí podobně rozmanitou a petrou strukturou, která je však omezena výhradně na jeden typ materiálu - na vodu.

Jsem rád, že můžeme díky Radiu France a koprodukci pařížské Groupe de Recherche Musical tuto novou kompozici Pierra Henryho v dnešním Radioateliéru polouchat. A jsem rád, že se alespoň na sklonku života můžeme společně potkávat se stále velmi aktuálními sonickými horizonty, které před nás Pierre Henry svou drobnou sonickou kresbou staví. Aby to byly horizonty příjemné uším vašim, k tomu vám klidnou jarní noc přeje Michal Rataj.