18. prosince 2013 v 20:55 |
Administrační tagy: 

Art's Birthday 2005 REMIX

02799909.jpeg
18. prosince 2013 v 20:55 |
Administrační tagy: 

Art's Birthday 2005 REMIX

Včerejšího večera jsme byli již po desáté účastni jednoho z největších mediálních projektů našeho éteru – mezinárodního vysílání Art’s Birthday. Po desáté se během jednoho večera propojily dvě desítky narozeninových party po celém světě, aby se společně přihlásily k tradici uměleckého hnutí Fluxus. Ta vznikla v polovině 60. let minulého století.

17. ledna 2005 to bylo poprvé, kdy se i Český rozhlas v síti Evropské vysílací unie připojil k tomuto pozoruhodnému projektu, který pomocí současné komunikační techniky propojuje v reálném čase umělce a kultury napříč globem.

Jsem řád, že můžeme dnes, den po desátých Narozeninách umění - společně podniknout krátký výlet do historie lednových narozeninových oslav nejen v Česku, ale i v širším evropském či globálním kontextu. Hned poté se můžeme těšit na více než dvacetiminutový remix čtyřhodinového satelitního vysílání z roku 2005, který celou tuto dekádu Art’s Birthday v Česku symbolicky posune o dekádu dál.

Art’s Birthday 2005 byly v Českém rozhlase poprvé, byly nesmělé, ale ambiciózní, přesto ale před veřejností skryté v intimnitě rozhlasového studia A v pražském Karlíně...

AB2005 – Meandry a sedimenty Tak zněly Meandry a Sedimenty, kompozice, kterou specielně pro první Art’s Birthday připravili Miloš Vojtěchovský, Jan Štolba, Alena Štréblová, Jiří Adámek, Aleš Killian, Jan Dufek a Ladislav Železný. Ostatně - vše se dělo v živém komunikujícím propojení mezi umělci v Praze, Antverpách a Moskvě. 5. února 1916 byl uprostřed zuřící první světové války založen v Zürichu Kabaret Voltaire – vzniklo hnutí DADA. Sté výročí této události, která proměnila umění nastupujícího dvacátého století, bylo jasným kandidátem na téma Art’s Birthday v roce 2006.

Jingle – 2006

Narozeninová párty vystoupila ze studia a tři stovky návštěvníků zaplnily Univerzální prostor ROXY / NoD v Praze. Prostorem se nesly bicí performance Cecile Boiffine či Pavla Fajta, rozhlasová instalace c8400, elektroakustické skladby Sylvy Smejkalové, voiceband Jířího Adámka, který byl zárodkem později velmi uspěšného představení Tiká tiká politika a také elektronický chilout Michala Marjánka

I o rok později jsme narozeninový dort krájeli v pražském NoDu, tentokrát s tématem stého výročí existence radia, počítáno od pověstné vánoční události, při níž kanadský vynálezce Reginald Fessenden uskutečnil svůj experiment s bezdrátovým zvukovým přenosem. Stalo se tak na Štědrý večer, l. p. 1906.

Jingle 2007

Podiu dominovalo Radio IVO, pražští turntablisté BBNU a experimentální disco-mistři Machine FUNK.Po dvou veřejných narozeninových projektech se Art’s Birthday v roce 2008 nesli opět v intimní atmosféře rozhlasového studia

Jingle 2008

Téma inspirované výjimečnými tvůrčími podněty 60. let minulého století svedlo do studia umělce z různých oborů, jejichž společným jmenovatelem je zvuk. Byli to básník Jaromír Typlt, filmař Martin Ježek, slovenská skupina Uran Uran, intermediální umělec Lloyd Dunn a také Michal Cáb a Stanislav Abrahám.V roce 2009 se narozeninová party konala poprvé mimo Prahu. Vysílali jsme živě z Divadla 29 v Pardubicích

Jingle 2009

Půvabnou pardubickou scénu opanoval Miroslav Posejpal, Pavel Novotný, místní Gurun Gurun a brněnská Mateřídouška. Safe and Sound – to je heslo, které znělo éterem ...Rok poté jsme se vrátili s narozeninovou party do hlavního města. V komunikačním prostoru Školská 28 zahráli dva velmi intimní sety George Cremaschi a George Bagdasarov, oba zahraniční umělci dlouhodobě žijící v Česku.Jingle 2010

To byl hlas Eduarda Jenického, který byl spolu s Václavem Rašilovem v rolích postav Monstrkabaretu Freda Brunolda průvodcem celého večera v roce 2010.Komorní galerijní atmosféru o rok poté opět vystřídala výrazně větší party, která zcela zaplnila galerii Národní technické knovny v Praze.

Jingle 2011

Velké půlkruhové galerijní pódium zaplnili brněnské projekty Marijan a Palagrachio, pražští performeři Radio Royal, noismakeři No Pavarotti a prolog k celému večeru s věnováním Cageovi, Popovovi a Marconimu věnovali umělci pod pseudonymem TyaRa. Art’s Birthday zněly poprvé i na Radiu Wave.

Narozeninová party v roce 2012 zaplnila tři patra brněnského Domu umění. Byla doposud největší narozeninovou party s téměř pěti sty návštěvníky pulzujícími mezi architektonickou výstavou Zdeňka Fránka.

Jingle 2012

Na třech brněnských pódiích se ve tříhodinovém programu propojili umělci z Česka, Slovenska a Rakouska, kteří nastavili laťku hodně vysoko. Naštěstí ale současné umění není soutěžní disciplínou. Hned příští byly Art’s Birthday totiž opět tak jiné.

Jingle 2013 Řekl to Robert Filliou, otec celé tradice, v níž umělci každoročně přinášejí umění své dárky. Tehdy je v nově otevřené kavárně Nová Syntéza v srdci Veletržního paláce přinášeli OEM-Arts, All The lonely Bitches a Boca Loca Lab s premiérou nové vokální skladby Martina Smolky. O závěr večera se postarala se speciálním narozeninovým projektem Baromantika Lenky Dusilové, Beaty Hlavenkové, Viliama Béreše a Patrika Karpentského. Art’s Birthday vstoupili do nového půlstoletí své existence.

Narozeninovou party 2014 máme po včerejším večeru čerstvě za sebou. To, co nás čeká nyní, je symbolický návrat do roku 2005. Právě začíná dvacetiminutový remix čtyřhodinového satelitního vysílání tak, jak se linulo evropským éterem 17. ledna toho roku z Prahy, Moskvy, Stockholmu, Vídně, Baden-Badenu, Madridu, Vencouveru, Tokia a Londýna. Ať se vám tento sonický výlet ke kořenúm Art’s Birthday v Česku líbí, k tomu vám tichý éter přeje Michal Rataj.

Art's Birthday 2005