28. ledna 2010 v 15:31 |
Administrační tagy: 

Musica Nova 2009 #2 - Sonické ohlédnutí

c2f2aba572c974a5a9a41c3d6bcfc9db.png
28. ledna 2010 v 15:31 |
Administrační tagy: 

Musica Nova 2009 #2 - Sonické ohlédnutí

Radioatelier, 13. února 2010

Musica Nova 2009 #2 - Sonické ohlédnutí


Vítejte do ticha této noci, setkáváme se po týdnu opět v Radioateliéru, podruhé u příležitosti nedávno vyhlášených výsledků mezinárodní soutěže pro elektroakustickou hudbu Musica Nova 2009.

Při našem minulém setkání jsme se věnovali kategorii A této soutěže - čistým elektroakustickým skladbám bez účasti živých interpretů či performerů. Dnes uslyšíme tři kompozice z kategorie B, jejichž provedení se naopak bez účasti skutečných hudebníků neobejde - oni jsou těmi hlavními aktéry, kteří rozeznívají sonický spektákl všech těchto tří pozoruhodných kompozic.

První skladbu zkomponoval finalista soutěže, Joao Pedro Oliveira - autor již v éteru Radioateliéru nikterak cizí. Kromě hudební kompozice studoval i hru na varhany a byl rovněž studentem architektury - disciplíny ostatně hudbě napříč dějinami velmi blízké... v Portugalském Aveiru je profesorem kompozice a elektroakustické hudby.

Joao Pedro Oliveira napsal skladbu pro flétnu, klavír a elektronický part generovaný v reálném čase. Své skladbě dal tajemně dialektický název: Mezi vzduchem a dokonalostí. Sám pro sebe vnímám takto tematicky orientované skladby jako skladby bojovné, nebo snad dokonce válečné ... rozehrávající odvěký souboj nesmiřitelných protichůdných elementů v nekonečně protichůdných polohách ...


Skladba č 1: JOAO PEDRO OLIVEIRA: Mezi vzduchem a dokonalostí

----------------------------------------------------------------

Mezi vzduchem a dokonalostí - to je název finálové kompozice z poslední edice mezinárodní soutěže pro elektroakustickou hudbu Musica Nova, která právě dozněla. Jejím autorem je portugalský skladatel JOAO PEDRO OLIVEIRA.

Čestné uznání si ve stejné kategorii odnesla americká skladatelka korejského původu, která v současné době působí jako profesorka hudební kompozice na Roosveltově universitě v Chicagu. Jmenuje se Kyong Mee Choi a své poklidné a obdivuhodně zvukově vyvedené kompozici dala název To Unformed, což bychom mohli přeložit opisem snad jako "... směrem k beztvarému...."

Skladba č. 2: KYONG MEE CHOI: To Unformed
----------------------------------------------------------------


Dozněly poslední tóny kompozice s názvem To unformed, která přinesla její autorce KYONG MEE CHOI čestné uznání v čerstvě minulém ročníku mezinárodní soutěže pro elektroakustickou hudbu Musica Nova 2009.

V závěru našeho dnešní setkání bych rád představil vítěznou skladbu kategorie B. Jedná se o sedmiminutovou kompozici pro ženský hlas a elektroniku, kterou zkomponovala italská skladatelka NICOLETTA ANDREUCCETTI, autorka zabývající se v současné době především pedagogikou pro nejmenší.
Její kompozice je inspirována slavným sonetem italského ranně renesančního básníka Cecca Angiolieriho s názvem S'i fosse foco. Báseň, která paroduje pozemské škarohlídy a opěvuje vášeň pro lidský život je v této kompozici interpretována jakýmsi rozjímavým zastřeným tónem, který sice chvílemi provokuje, burcuje, celkově ale vytváří atmosféru uklidnění, zastavení, spočinutí... S'i fosse foco autorky Nicoletty Andreuccetti je vítěznou kompozicí kategorie B z uplynulého ročníku mezinárodní soutěže pro elektroakustickou hudbu Musica Nova. Začíná znít dnešním éterem a k tomu aby to bylo příjemné vašim uším, k tomu vám tichý noční čas přeje Michal Rataj.