08. dubna 2009 v 18:09 |
Administrační tagy: 

Radioateliér, 20. června 2009 :: Emiliano López Rascón - Sol en la noche

c2f2aba572c974a5a9a41c3d6bcfc9db.png
08. dubna 2009 v 18:09 |
Administrační tagy: 

Radioateliér, 20. června 2009 :: Emiliano López Rascón - Sol en la noche

Radioateliér, 20. června 2009
Emiliano López Rascón - Sol en la noche (2007)

Vítejte do ticha této noci, jsem rád že se opět potkáváme při dalším společném sonickém výletu napříč prostorem a časem... Záměrně používám tento - řekněme - trochu romantický, nadnesený příměr, zdá se mi ale, že pro dnešní snímek je naprosto přesný. Díky další aktuální nahrávce, kterou vysíláme v síti Evropské vysílací unie EBU, se totiž za chvíli ocitneme v jakémsi zvláštním časoprostoru, který je tvořen nahrávkami rituálních projevů severoamerických a mexických indiánů - jedna je historická, vydaná na LP desce v roce 1957, druhá pak autentická pořízená autorem dnešní kompozice přímo v terénu mezi indiány. Tyto snímky jsou doplněné autentickým záznamem zpěvu navajského kněze, kterého autor této pozoruhodné akustické kompozice pozval do svého studia ... a kněz Kruber souhlasil.
Emiliano López Rascón se narodil v roce 1969, je mexickým umělcem zaměřujícím se především na experimentální radiofonické kompozice a rozhlasové hry. Jeho skladba, kterou si dnes poslechneme, vznikla v roce 2007 pro pořad Ars Sonora. Ten již více než 20 let existuje ve vysílání španělského veřejnoprávního rozhlasu v Madridu.
Ony zmíněné tři okruhy zvukového materiálu, o nichž jsme mluvili, vykreslují svou povahou hlavní tématiku celé kompozice, která se vztahuje k tradičním antropologickým hodnotám spojeným s věčnými kontrasty světla a temna, života a smrti, ticha a hluku, současného života a jeho hlubokých historických tradičních kořenů. To jsou témata, která autor Emiliano López Rascón hledal při své (ostatně vyjímečně povolené) návštěvě v indiánské vesnici na úpatí sopky Popocatepetl. Tyto tradiční kosmologické kategorie se pak ve své kompoziční práci snaží propojit s myšlenkami směřujícími k obdobným protipólům, které jsou mnohem bližsí našemu dnešnímu myšlení: přírodní a umělý -- archaický a moderní - nostalgie a naděje -- vnitřní a vnějškový -- svět praskajícího vinylu a digitální zvukové mutace... V takovémto - jaksi permanentně se invertujícím - prostředí nám začíná před očima krystalizovat zvláštní těžko popsatelný časoprostor, takový, který je pozoruhodně citlivý k osobním zkušennostem každého z nás a nabízí zvláštní typ velice privátní, akustické interakce... tak si ji zkusme v tomto popůlnočním čase užít... Začíná kompozice mexického skladatele a rozhlasového umělce Emiliana Lópeze Rascóna s názvem Sol en la noche - Slunce v noci.

K tomu aby, to byla interakce příjemná duši i tělu, k tomu vám tichý éter přeje Michal Rataj