28. července 2009 v 14:34 |
Administrační tagy: 

Radioateliér, 24. října 2009 :: Polská scéna 1958 - 2008 #7 :: Magdalena Dlugosz, Cezary Duchnowski

c2f2aba572c974a5a9a41c3d6bcfc9db.png
28. července 2009 v 14:34 |
Administrační tagy: 

Radioateliér, 24. října 2009 :: Polská scéna 1958 - 2008 #7 :: Magdalena Dlugosz, Cezary Duchnowski

Radioateliér, 24. října 2009
Magdalena Dlugosz, Cezary Duchnowski

Vítejte do sobotní noci, začíná Radioateliér a sním naše poslední společné setkání nad polskou scénou akustických umění. Dnešní dva autoři zakončí řadu patnácti, jejichž zvukové útvary budující rozmanité hudební krajiny jsme společně v posledních dvou měsících vnímali - od padesátých let do horké současnosti, od scény varšavské přes Poznań, Bydgoszcz, Wrocław až po velmi agilní Kraków.

Dvě posledně jmenovaná místa, respektive jejich scény, jsou domovskými scénami dvou skladatelů, jejichž hudbu jsem si nechal jako takové sonické pohlazení na závěr polského seriálu. Obě tyto skladby vznikly v roce 2000, autorem první je krakowská komponistka Magdalena Dlugosz, autorem druhé pak wroclawský skladatel Cezary Duchnowski.

Biologický i tvůrčí život Magdaleny Dlugosz je od roku 1954 spjat s Krakówem - tam se narodila a vystudovala kompozici a hudební teorii na krakowské Akademii, kde je dodnes aktivní jako pedagožka v Elektronickém studiu, po boku Marka Cholonewského a Barbary Zawadské, o jejichž hudbě a aktivitách jsme se zmiňovali před několika týdny. Kompozice, kterou jsem vybral pro dnešní Radioateliér je typem skladby pro sólový nástroj a elektronický playback. Tím sólovým nástrojem je klarinet.
Klarinet je obdivuhodný zejména v tom, že je schopen obrovského dynamického rozpětí - od téměř neslyšitelné hlasitosti až po uchu téměř nepříjemná dynamická maxima. V nižších rejstřících je typický pro svou sametovou a plnou barvu, která se velice dobře pojí se svým zvukovým okolím. Zdá se mi, že jsou to právě tyto vlastnosti, které Magdalena Dlugosz pozoruhodně využívá k budování jakýchsi barevných vln, v nichž se neustále mezi sebou prolíná zvuk sólového klarinetu nesoucí hlavní tematické impulzy s kontinuální jemnou masou zvuku, která jej místy úplně pohlcuje.

Magdalena Dlugosz dala své skladbě pro klarinet a elektronický playback z roku 2000 název Zakopané verše, její klarinetový part zrealizoval Jean-Franćois Charles a její definitivní zvuková podobě vznikla v Elektronickém studiu krakowské Hudební akademie.

hudba č. 1: Magdalena Dlugosz: Zakopane Liryki
http://en.pseme.com/wiki/index.php/Magdalena_Dlugosz
http://sme.amuz.krakow.pl/sme

Dozněly Zakopané verše, kompozice, kterou v roce 2000 zkomponovala krakowská autorka Magdalena Dlugosz. Hudba jejího wroclavského kolegy Cezary Duchnowského nám dnes pomůže zakončit celý dvouměsíční polský seriál. Cezary Duchnowski se narodil v roce 1971, patří k nejmladší autorské generaci, které se již podařilo velmi výrazně etablovat na velké evropské scéně. Kromě vlastní hudby se věnuje projektům zastřešeným multimediální skupinou Morphai, kterou založil společně s Marcinem Rupocińskim.
V jeho hudbě je cítit zřetelný příklon k metafyzickým tématům, ke spiritualitě, duchovnosti zrcadlící se nejen v názvech, či použitém textovém materiálu, ale i v hudební struktuře samotné, jejím povlovném plynutí, jakési emoční usebranosti, snad pokoře... Přestože Duchnowského hudba není prosta zvratů, ostrých akcentů, rychlých gest, celkové vyznění míří tam, kde snad můžeme začít hovořit o znějícím tichu.

Jeho skladba z toku 2000 byla inspirována prvními slovy staré židovské modlitby - Ovinu Malkeinu Avinu Atah ... "Otče náš, králi náš..." Ta slova vypouští do jakéhosi zvláštního zvukového oparu, který, zdá se mi - může být uklidněním do dnešních dnů, ztišením pro naše nitro... chceme-li ...
Tak budiž tato skladba poklidným zakončením celého seriálu o polské scéně akustických umění, příjemným sonickým "tichem" uprostřed dnešní sobotní noci. Skladba Ovinu Malkeinu wroclawského skladatele Cezary Duchnowského začíná a k jejímu dobrému poslechu vám tichý éter přeje Michal Rataj.

Hudba č. 2: Cezary Duchnowski: Ovinu Malkeinu
http://www.duchnowski.pl

]]>