Apollo? Apollo...

23. červenec 2018

Fifty years ago reaching the Moon finded its peak. On Christmas 1968 the Apollo 8 flew around the Moon and on the July 20, 1969 Appollo 11 landed on it. On the day after Neil Armstrong - first man on the Moon, delivered the famous sentence: "It's a small step for a man and a giant leap for the mankind". For the author of this composition these have been only passing memories from his childhood. What's remaining after fifty years from the event, in time when all main protagonists passed away? A collage with sounds of astronauts communication, period radio broadcast, composer's memories and music by the Duo TomAlex.

Vrcholné období kosmonautiky, kdy celý svět sledoval lety do vesmíru, přibližuje projekt dua TomAlex, které tentokrát při svých improvizacích využilo autentických záznamů komunikace s astronauty i dobové komentáře z Československého rozhlasu a Československé televize s cílem vytvořit koláž vyvolávají ducha doby i smutek z toho, že už pominula.

Nahrávku doprovázejí vzpomínky Alexe Švamberka, kterému bylo tehdy sedm let a lety k Měsíci ho fascinovaly. Měl to štěstí, že v té době nežil v Československu a vrcholné události kosmonautiky mu nepřekryla srpnová invaze bratrských armád Varšavské smlouvy. Její dopad pocítil až po návratu v říjnu 1969, lety do kosmu však stále sledoval a byl zklamaný, když se k Měsíci přestaly vysílat lodě s lidskou posádkou. Astronauti, kteří na něm stanuli, postupně umírají. Po smrti jsou dvě třetiny z nich.

Stopa na měsíci


I když prvotní fascinace opadla, nemohl si ovšem nechat ujít let prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka o deset let později.
Apollo? Apollo se natáčelo od května do půlky července během šesti večerů, kdy oba protagonisté improvizovali, Tomáš Reiner měnil efekty u kytary a Alex Švamberk střídal různé syntezátory.

author: Michal Rataj
Spustit audio