Herec Jan Maxián: Bavím se vším, co jde

1. prosinec 2016

„V rozhlase je všechno pěkné, když se to dělá pořádně,“ říká herec, dabér a autor písniček Jan Maxián. Dokázal to i ve studiu Rádia Junior. A pozval nás taky na prima mikulášský koncert.

Hned na začátku rozhovoru s Helčou Petákovou promluvil Honza Maxián jako Spongebob. Tahle malá žlutá houba je ale jen jednou z mnoha postav a postaviček, kterým Honza propůjčil svůj hlas. Znát ho můžete z kreslených filmů Madagaskar, Tučňáci z Madagaskaru, Méďa nebo Doba ledová. Namluvil ale i Froda v Pánovi prstenů a v Harrym Potterovi daboval dokonce dvě postavy.

Při namlouvání jakéhokoli filmu, ať už je hraný nebo kreslený, je podle Honzy nejdůležitější splynout s postavou a být dobře připravený. Dabování není totiž nic snadného – herec se dívá na film, do sluchátek mu běží originální znění, někdy i to, co už načetl někdo jiný před ním, jedním uchem poslouchá sebe a do toho všeho čte z papíru český text!

„Dabing je jako dělat ve fotbale brankáře,“ shrnuje to Honza. „Člověk má tolik vjemů okolo a musí je všechny sjednotit a vyskočit ve správný okamžik, aby mičuda neproletěla do sítě.“

Někdo by si mohl myslet, že namlouvat hrané filmy je těžší než filmy kreslené. Ale Jan Maxián by vás hned vyvedl z omylu. „Animované figurky jsou pěkné potvory, dělají to, co normální člověk nikdy neudělá, a dabér to musí všechno pokrýt. A musí to tak opravdu být, aby to nebylo jenom jako.“

Jan Maxián

K tomu, aby hlas kreslené postavičky skutečně působil věrohodně, občas herci pomůže i pohyb. Ten Honza hodně využil třeba při namlouvání postavy Tulamora juniora v Lichožroutech.


Kromě dabingu baví Honzu Maxiána taky skládání hudby nebo třeba práce pro rozhlas. Hrál už ve spoustě rozhlasových pohádek a jako malý je taky rád poslouchal. A jaká by měla být pohádka, která se Honzovi líbí? Musí být pestrá a upřímná, měly by v ní být písničky a hlavně nějaký pořádný padouch, nad kterým může dobro slavně zvítězit.

Honzu můžete nejen slyšet, ale i vidět – v divadle, v televizi i v hudebních klipech. A naživo třeba na mikulášském koncertě TV Mini Uni. Už tuto sobotu 3. prosince od 11:00 v Divadle Hybernia na náměstí Republiky v Praze.

Co všechno vás na koncertě čeká a taky kolik čokolády dokáže Honza Maxián sníst, si poslechněte v tomhle rozhovoru:

autor: Helena Petáková
Spustit audio