Noc s Andersenem byla pohádková i rekordní. Poslechněte si záznam

27. březen 2015

Pět hodin pohádek, písniček, povídání se skvělými hosty a také spousta napětí. Taková byla Noc s Andersenem na Rádiu Junior v pátek 27. března 2015.

Předem jsme se vás ptali, jak byste chtěli, aby dopadly známé pohádky, kdyby se to s nimi celé trochu zamotalo. Vybrali jsme Perníkovou chaloupku, Tři zlaté vlasy děda Vševěda a Hrnečku, vař. Podle vašeho přání je dovyprávěli přímo ve studiu moderátor večera Petr Vacek a hosté – herci Jiří Lábus, Zora Jandová a Braňo Holiček.

Hosté nám taky pověděli spoustu zajímavých a legračních věcí. Jiří Lábus třeba vyprávěl, jak hrál Babu z mokřin v pohádce Tři bratři. Lišejník, který mu filmový maskér nalepil na tvář, se ještě dal přežít. Horší bylo, když mu nalepili dlouhaté nehty. Nechtějte si představit, jak obtížné pak je se najíst nebo si dojít na záchod...

Pohádka

Zora Jandová si nejvíc pamatuje svou roli Královny vody v pohádce Sedmero krkavců. Musela totiž stát ve studené vodě. Chytře si řekla, že si vezme holínky, aby jí nebyla zima na nohy. Jenže ouha – v jedné holínce byla díra! A tak měla jednu nohu v teple a druhou úplně promrzlou. Vyprávěla nám taky o tom, jak to dopadlo, když jednou chtěla ve škole podvádět a snažila se vypadat nemocně.

Třetí host Noci s Andersenem byl herec Braňo Holiček, kterého známe z pohádky Král sokolů. Prozradil nám, kolikrát při natáčení spadl z koně a jestli to nebolí, když vám přistane sokol na ruce. Braňo se nám svěřil taky s tím, čeho se bál v pohádkách o Krtečkovi.

02782874.jpeg

Braňo Holiček je slovenský herec, který umí výborně česky a zůstal s námi ve studiu i ve chvíli, kdy jsme se na dálku spojili s kamarády ze Slovenského rozhlasu. U rychlokurzu češtiny a slovenštiny se všichni výborně pobavili.

Sledovali jsme taky pokus šneka Františka o zdolání světového rekordu v počtu přečtených pohádek Hanse Christiana Andersena za jednu noc. Napínavá byla už cesta Františka ke knihovně, trvala mu totiž celý měsíc! Průběh cesty zaznamenávala naše reportérka Terka a všechny reportáže si můžete poslechnout po kliknutí přímo tady.

Celý večer jste s námi mohli soutěžit. Hlavní výhrou Noci s Andersenem byl výlet pro celou rodinu do Hotelu Safari a dva dny v Zoo ve Dvoře Králové. Ve hře bylo také digitální rádio a spousta pěkných knížek.

Šnek František

Pětihodinovou Noc s Andersenem na Rádiu Junior a na Dvojce Českého rozhlasu skvěle moderovali Šárka Fenyková a Petr Vacek. Záznamy všech 5 hodin vysílání najdete v audioarchivu Klubu Rádia Junior.

autor: Helena Petáková
Spustit audio