Jak pomoci dítěti najít odvahu? Podporujte ho v denním snění a vizualizaci

8. květen 2017

Možná si ani neuvědomujeme, jak důležitá je pro celý život ODVAHA. Pokud z našich dětí nevychováme odvážné bytosti, mohou z nich být v dospělosti málo sebevědomí, pochybovační, úzkostní a zbabělí lidé. Jak vychovat odvážné dítě a proč je odvaha jedna z nejdůležitějších vlastností? Nejen o tom si v pořadu Atrium ve vysílání Rádia Junior povídala Magdalena Šorelová s psycholožkou Barborou Downes.

Základ výchovy – osobní příklad


Legendární dětský psycholog Zdeněk Matějček vždycky zdůrazňoval, že rodiče své děti nejvíce ovlivňují tím, jací sami jsou, a vychovávají, když si myslí, že vůbec nevychovávají. Děti si ničeho na svých rodičích necení tolik jako upřímnosti a statečnosti. Ani krása, inteligence či peníze prý nemají větší váhu. A rád dodával, že být upřímný chce také ODVAHU. Proto se nebojme přiznat svoji vlastní chybu, omyl či nevědomost.


Dva základní druhy ODVAHY:

 

Odvaha je jedna z nejdůležitějších věcí, které bychom měli naše děti naučit. Má mnoho podob, ale jsou 2 základní druhy, které ovlivňují veškeré naše přemýšlení, chování a jednání.

  1. ODVAHA NĚCO ZAČÍT (nebudou-li mít děti odvahu něco začít, nikdy se nepustí do ničeho nového, nebudou umět říct „NE“, budou neustále plné strachu a podobně)
  2. ODVAHA NĚCO DOKONČIT (nebudou-li mít děti odvahu něco dokončit, často se vzdávají, neumí překonávat překážky, znejistí je náročnost atd.)


Pár tipů na výchovu k odvaze:


  1. Pomozte dítěti uznat a pojmenovat strach.
  2. Najděte společně řešení, jak ho překonat.
  3. V malých dávkách dítě nechte strachu vystavovat.
  4. Podporujte dítě v denním snění a vizualizaci atd.

 

Jak má dítě najít odvahu postavit se samo za sebe? Jak najít odvahu postavit se partě nebo třídě? Jak vychovat dítě, aby mělo odvahu žít? Konkrétní tady a tipy od psycholožky Barbory Downes naleznete v následujícím záznamu. 

A podobně, poslechněte si následující audio s psycholožkou Barborou Downes.

Spustit audio