Rodinná dovolená. Stres podobný svatbě nebo rozvodu

19. červen 2017

Těšíte se na společnou dovolenou se svými dětmi? Pozor! Můžete prožívat podobný stres jako při svatbě nebo stěhování. Přeci jenom nejsme zvyklí trávit s rodinou 24 hodin denně, někdy se nejsme schopni odpojit od pracovních povinností a v některých rodinách jsou názory na trávení společného času diametrálně odlišné. Jak celou situaci řešit a najít kompromis? O tom si v pořadu Atrium ve vysílání Rádia Junior povídala Magdalena Šorelová s psycholožkou Barborou Downes.

Společná dovolená - objektivně stresová záležitost


Na žebříčku stresorů se pohybuje rodinná dovolená docela vysoko. I když se na ni těšíme (stejně jako na svatbu či Vánoce), může vyvolat velkou míru stresu. Vyplývá to z toho, že v době dovolené opouštíme naši každodenní rutinu, kde věci mají svůj řád a vše probíhá podle našich představ a očekávání. O dovolených se vše ruší. Navíc se každý člověk vyvíjí (i naše dítě), prochází během roku určitými uvědoměními, se kterými se partnerovi ani nemusí svěřit. A tak se může stát, že za rok jedeme na dovolenou s „jinými lidmi“, než jsme byli loni. Proto je dobré si tvořit tzv. „MAPY LÁSKY“.

Mapy lásky


Po celý rok se uvnitř každého člověka odehrávají různé situace, které nás někam posouvají. A pokud je nesdílíme se svým partnerem, může se naše společná cesta pomalu začít rozdvojovat. V Americe existuje manželská terapeutická škola, jež znalosti - jak je na tom ten druhý člověk, co v současnosti prožívá, co se v něm odehrává - nechává partnery zaznamenávat do mapy lásky. Proto je dobré o svých snech, obavách a strachu během celého roku mluvit, abychom předešli jejich vyplavení právě o dovolené. Samozřejmě je nutné je vnímat a respektovat i u našeho partnera a našich dětí.

Moře nebo hory?

Jste člověk, který miluje odpočívání na pláži, a váš partner chce svoji dovolenou trávit jen aktivně na horách? Navíc vaše děti chtějí ještě něco úplně jiného? Je jasné, že je ideální kompromis. Stejně důležité ale bývá se svým protějškem a dětmi o dovolené mluvit. Vyslechnout je a zamyslet se nad jejich odpověďmi na otázky, proč je pro ně takto trávený čas dovolené důležitý, co o dovolené potřebují, co jim pobyt na určitém místě dává, na co se nejvíc těší a podobně. Čím víc dáme najevo zájem, boj se změní ve vzájemné pochopení.

Tábor a prarodiče - někdy krutý boj

Aby se z prázdnin našich dětí s našimi rodiči či rodiči partnera nestala noční můra, chce to určitou dávku tolerance a trpělivosti. Děti jsou flexibilní bytosti, které jsou schopny rozpoznat, jak se mohou chovat doma a jak u prarodičů. Při řešení případných konfliktů bývá nutné nejen vyslechnout dítě, ale i „citově ošetřit“ prarodiče. Uvědomme si, že na to, jaký je vztah mezi dětmi a prarodiči, my rodiče nemáme žádný vliv. Podle psycholožky Barbory Downes je to záležitost jejich vzájemné chemie.

Máme děti nutit jezdit na tábor? Co dělat, pokud si nerozumí s prarodiči, a přesto tam musí trávit většinu prázdnin? Jak poznat na dítěti, že na prázdninách mimo domov prožilo trauma?

Na všechny tyto otázky (a ještě spoustu dalších) uslyšíte odpovědi v záznamu rozhovoru s psycholožkou Barborou Downes.

Spustit audio