Co je to Junior handling?

18. říjen 2012

Katka Navrátilíková je asi nejznámější česká šampionka v Junior handlingu.

Předvádění psů se věnuje od devíti let a získala už řadu prvenství doma i v zahraničí. Junior handling nemá český název, tato disciplina je u nás poměrně mladá. Jde o předvádění psů dětmi, a nejdelší tradici má v USA. Vznikla na psích výstavách, kde se ve volných chvílích psům věnovaly děti a vyšlo najevo, co všechno malí kynologové se svými psími kamarády umějí.

A tak už v 30. letech minulého století vznikla regulerní soutěž, která se rychle šířila i do ostatních zemí. V junior handlingu se mohou uplatnit i pejskové, kteří nejsou výstavně úspěšní, ale jsou hraví a mají smysl pro předvádění se. Jak sama Katka vyprávěla, všichni z jejich slovenských čuvačů se rozhodně pro tuto disciplinu nehodí.

Skutečný handler ale musí umět předvést i vypůjčeného psa, Katka takhle už předváděla snad všechna známá plemena, i čivavu. Nuda je nepřítel číslo jedna pro psy i pro děti. Při junior handlingu s ní zatočíte raz dva. A pokud doma máte voříška bez průkazu původu, nevadí, neváhejte a začněte trénovat.

Voříšci bývají moc šikovní a všechno, co se naučíte můžete ukázat na Voříškiádě, nebo tak položíte základ některému ze sportů, které budou vás i vašeho pejska bavit. S kynoložkou Jarkou Šmrhovou pro Vás v listopadu chystáme vyprávění na téma téma agility - sportu, kde opět po boku svých psů vynikají holky a kluci.

Moderovala Veronika Hájková.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio