Mizící hmyzíci a Pohádkové tvoření

15. listopad 2013

Víte, co se dá vyrobit z obyčejné ponožky a co trápí růžové víly? Dozvíte se to z knížek Pohádkové tvoření a Mizící hmyzíci, které pro vás tento týden vybrala Knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, i dnes se hlásí vaše knižní záložka.

Řeknu vám narovinu, že do knížky, která se jmenuje Mizící hmyzíci, jsem se nasouvala s nejvyšší opatrností. Co je to za havěť, ti hmyzíci, říkala jsem si, a hned mě napadlo, že by mě třeba mohl někdo z nich přepadnout a postarat se o to, abych taky zmizela.

Hned na začátku první kapitoly čtu: „Bylo jednou jedno království, které vonělo do celého kraje. Nebylo divu, bylo to totiž Království růží. Kvetly do bíla, žluta, růžova i temně ruda. V každém tom keři hospodařila růžová víla.“

To se mi líbí, růžové víly se neleknu; a navíc na obrázku vidím, že je to hezká malá holka. Ale je nějaká smutná. Co se jí asi přihodilo? Čtu dál a vidím, že ta růžová víla je smutná právem – víc ale neprozradím, to už by vás pohádka, která začíná kapitolou Zakleté království, tolik nebavila.

Celou knížku Mizící hmyzíci napsala Daniela Krolupperová, ilustrovala Eva Chupíková a vydal Portál.

Tenhle Portál nabízí ještě jednu bezvadnou knížku, Pohádkové tvoření se jmenuje; Taťjana Macholdová a děti z její výtvarné dílny se postaraly o obrázky a návody k úkolům, Jan Nejedlý o texty.

Taťjana Macholdová: Pohádkové tvoření

O jakých úkolech je řeč? Naučíte se udělat něco legračního z licháče neboli liché ponožky, také ze staré vyřazené boty, vytvoříte papírovou sochu, využijete knoflíky různých velikostí a barev, taky kolíčky na prádlo – prostě je toho hodně, co s pomocí Pohádkového tvoření vytvoříte. U každého úkolu najdete krátkou pohádku.

Na rozloučenou vám přečtu začátek Ťuk ťuk pohádky. Jmenuje se Kozlík šikulka a liška pelášilka. Vlastně ne. Jmenuje se Letem světem s parapletem a je o jednom království, kde král neměl na hlavě korunu, ale pětikorunu. Jejda, co to povídám. Takhle to není. Správný název té pohádky je Labutě šly na kutě a vypráví o tom, že huču muču čuču, bzzz bzzz, bla bla blí, bumcára bumcára, tydlitý fidlitý, íá íá íá, cink cink, entle pentle, prásk, bum, bum.

Na shledanou za týden se těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio