Beatboxer En.dru učil moderátora Kubu svoje triky

23. únor 2018

Ondra Havlík byl jako malý kluk velký neposeda a neustále musel vyluzovat nějaké zvuky. Maminka mu často říkávala: „Ondro, netikej.“ Naštěstí tím Ondru neodradila, tikání mu zůstalo, a tak dnes patří nejen k české, ale i světové špičce beatboxu a loopingu. Po celém světě je známý jako En.dru.

Když vidíš Ondru, jak vydává na pusu nejrůznější rytmy a zvuky, a opravdu to zní, jako když hraje víc hudebních nástrojů najednou. Vypadá to sice jednoduše, ale pak to zkusíš sám a zjistíš, že to vůbec není legrace! En.dru sice říká, že se to může naučit každý, ale v bezpochyby je za tím spousta a spousta dřiny.

Ta ale není tak velká, když děláš něco rád. En.dru tvrdí, že když děláš něco, co tě fakt hodně baví, určitě v tom budeš nejlepší! A on sám je toho ukázkovým příkladem. Kromě disciplíny beatbox je taky králem loopingu. Na takzvaný looper může nahrát i „víc En.druů“, tedy svůj hlas a beatboxové zvuky do více stop, které pak zazní najednou, a tak během chvíle vytvoří super cool písničku jen vyluzováním nejrůznější zvuků.


Nejdůležitější je vybrat si, při čem se cítíš nejšťastnější a co je pro tebe opravdu největší zábava. Často se stává, že rodiče nutí děti do aktivit a kroužků, které jim nic neříkají. En.dru radí, že nemá smysl ztrácet čas s aktivitami, které pro tebe vybere někdo jiný a které tobě nevoní. Zvol si sám, co chceš, a pak na tom makej!

Do Klubu jste volali i vy a ptali se Ondry na nejrůznější otázky a rady. Ten stačil odpovídat, rozdávat rady a přitom celé povídání doprovázet svým uměním. Pusu skoro nezavřel. Koneckonců, posoudit to můžete sami. Poslechněte si záznam rozhovoru v Klubu Rádia Junior zde:

Klub Rádia Junior běží každý všední den od 19 hodin na Rádiu Junior nebo na Dvojce. Naladit si nás můžeš zde.

Spustit audio