VIDEO: Tancování se psem je velká legrace

10. květen 2018

Tentokrát jsme v Klubu Rádia Junior probírali tanec. Ale ne jen tak ledajaký. Do vysílání zavítala Irena Ištvánková se čtyřnohou tanečnicí Laylou. Povídali jsme si totiž o tanci se psem.

Irena Ištvánková se tzv. dogdancingu věnuje hlavně pro zábavu. A je v tom opravdu dobrá. Před tím, než se stala maminkou, dokonce vedla lekce, ve kterých tento zábavný sport vyučovala. Navíc čtyřnohým mazlíčkům opravdu rozumí a dokáže také poradit s jejich výchovou. Její fenka Layla je border kolie. V létě jí bude už osm let, ale je stále hravá a tancování ji vážně baví. A není v tom sama. Při tancování se psem se totiž pochopitelně musí hýbat i jeho páníček.

A jak se tahle dvojice k dogdancingu dostala? Když si Irena pořizovala psa, věděla, že s ním chce sportovat. Zaměřit se chtěla na populární dogfrisbee – tedy chytání plastového létajícího talíře. Shodou okolností se ale jejich největší láskou stal právě tanec.

Co je při takovém tanci potřeba? Důležité je, aby měla vystoupení originální choreografii. Základem úspěchu je totiž nejen bezchybné provedení, ale i vtipná myšlenka, která zaujme diváky, ale i porotu. V téhle disciplíně na pomezí sportu a umění se totiž dá i soutěžit. Čím více složitých prvků tanečníci předvedou, tím větší šanci na dobré umístění mají. Na závodech se používají i různé kostýmy a rekvizity, takže je to někdy opravdu legrační podívaná.


V České republice existují i dogdancingové zkoušky, kde se na rozdíl od soutěží ukazují také povinné cviky. Každý pes je musí dokázat, aniž by během cvičení dostával pamlsky za odměnu.

A pozor! Není to jen zábava pro dospělé. Se svým mazlíčkem může trénovat každý, a to bez ohledu na věk. Takže jestli vás baví tanec, máte rádi svého pejska, nestydíte se a jste vynalézaví, je to ideální aktivita i pro vás.

A jaký pes se na tancování nejvíc hodí? No samozřejmě takový, který má chuť něco se svým majitelem podnikat. Na plemeni nezáleží. Hvězdou dogdancingu se může stát třeba i čivava.

Klub Rádia Junior běží každý všední den od 19 hodin na Rádiu Junior nebo na Dvojce. Naladit si nás můžeš zde.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio