Zdravá strava ve školních jídelnách. Dá se vařit v bio kvalitě za málo peněz?

25. říjen 2017

Kvalita jídla ve školních jídelnách se zlepšuje jen místy a pomalu. Klasické školní kuchyně navíc často nahrazuje dovoz z cateringů a velkých firem, kterým jídlo přebývá, což kvalitě školních obědů nepřidává. Jedním z těch, kteří se snaží věcmi pohnout, je Jan Valeška, předseda České technologické platformy pro ekologické zemědělství, ředitel PRO-BIO Ligy a autor projektu Učíme se vařit bio, který byl hostem pořadu Atrium na Rádiu Junior.

Cíl: budoucí kuchaři


PRO-BIO Liga se snaží vzdělávat děti. Po mateřských a základních školách zacílila i na střední učiliště, která připravují budoucí pracovníky v gastronomii. „Bylo by dobře, aby věděli, že jídlo má na talíř dlouhou cestu a to, jak je produkováno, ovlivňuje nás všechny. Naši krajinu, naše životní prostředí…,“ říká Valeška.

V září 2017 navázala Liga spolupráci se čtyřmi učilišti s kuchařským oborem. Během dalšího roku studenti v terénu zažijí, jak to funguje na ekologických farmách, ve zpracovnách biopotravin, poznají také, jaká specifika má vaření z bio-produktů. Zájem pedagogů je podle Valešky poměrně velký.

Na farmy a do zahrad!


I do zpochybněných projektů Ministerstva školství, jako je Ovoce do škol a Mléko do škol, snad proudí čerstvý vzduch. Do programů se dostalo několik ekologických farem a producentů, kteří mohou dodávat státem dotované bio potraviny. Školy si je mohou objednávat buď zdarma, nebo za zvýhodněné ceny. Zájem je ale poměrně vlažný. „Ty školy mohou mít dlouhodobé vazby na nějaké dodavatele, být s nimi zadobře. Mají nějak nastavený systém a zapojit do něj další dodavatele je pro ně náročné. Je to velká novinka a teprve se všechno rozjíždí,“ konstatuje Valeška.

Za důležité považuje ukazovat žákům a pedagogům v celé nahotě, co znamená vyprodukovat jídlo a co to znamená vyprodukovat ho ekologicky. „V dnešní době už existuje celá škála pedagogických hospodářství, farem a ekofarem, které poskytují vzdělávací programy a možnost sáhnout si na půdu. My třeba máme pro pražské školy programy, které mohou za symbolickou částku absolvovat na komunitní zahradě, rodinné farmě v okolí Prahy, v městském včelíně nebo městském sadu,“ dodává ředitel PRO-BIO Ligy.

Zaujalo vás téma? Chcete vědět, jestli budoucí kuchaři chtějí vařit ve školních jídelnách? Poslechněte si celý rozhovor s Janem Valeškou.

Spustit audio