Vánoční dědeček v Rumunsku má dárky i pro děti, které trochu zlobily

22. prosinec 2014

Na Vánoce se v Rumunsku chystají dva týdny předem. Začínají zabijačkou – jí se vepřové maso, klobásy, uzeniny a několik místních specialit.

Jednou z rumunských specialit jsou třeba sarmale – závitky ze zelných listů plněné kořeněným mletým masem s rýží a cibulí.

Výborný je taky cozonac – nadýchaný vánoční moučník, který má v sobě hodně čokolády, oříšků a rozinek. Je to něco jako naše vánočka.

Logo

Na Štědrý den se chodí na koledu. Nekoledují jenom děti, ale i dospělí. Všichni koledníci dostávají sladkosti a pomeranče.

Vánoční trh v Bukurešti, hlavním městě Rumunska

Stromeček se v Rumunsku zdobí taky 24. prosince. Přes noc pod něj položí dárečky Moş Crăciun (Vánoční dědeček) a děti si je ráno běží rozbalit. Děti, které byly hodné, dostanou větší dárky, ty, které zlobily, trochu menší, ale Vánoční dědeček nezapomíná na nikoho.

autor: Jana Žáková
Spustit audio