Tip na vánoční knížku: Dárek pro Ježíška

21. prosinec 2012

Knižní záložka doporučuje knihu Dárek pro Ježíška.

Milí kluci, holčičky a holky, hlásí se vaše knižní záložka; dnes voním vánočně po vanilce a nevím, jak to přijde, ale taky trochu po fialkách. I ta knížka, ze které dnes mávám, je vánoční; napsal ji Chorvat Stjepan Lice, přeložila Draga Zlatníková, moc pěkně ilustrovala Dubravka Kulanovič a vydal Portál.

Málem jsem zapomněla na název - tahle knížka, co má na titulu malého kluka s píšťalkou v ruce, se jmenuje Dárek pro Ježíška. Vážně, nepřeřekla jsem se: žádný dárek od Ježíška, nýbrž pro Ježíška.

To bylo tak. Byl Štědrý večer, čas, který nepotřebuje slova. Malý Benjamin se těšil na nadílku, a aby mu lépe uběhl čas, dědeček mu začal vyprávět o tom, jak přišel Ježíšek na svět, že se nakonec narodil na cizím předměstí plném zavřených dveří. Dědeček při tom vyprávění na chvilku usnul, a když se probudil, Benjamin nebyl ani v obýváku, ani jinde doma. A tak ho šli hledat: tatínek, maminka s malou Sárou v náručí a samozřejmě i dědeček.

Jak to dopadlo? Jak jinak, než dobře, Dárek pro Ježíška je přece vánoční příběh.

A ještě tu pro vás mám malý vánoční dárek. Pedagogická knihovna Jana Amose Komenského v Praze vzkazuje, že vyhlásila soutěž o pěkné knížky. Když odpovíte na otázku, která kniha, vydaná v roce 2012, se vám nejvíce líbila, popřípadě kterou literární postavu máte nejraději, můžete vyhrát knížku. Anketní lístky mají v knihovnách a měla by o nich vědět i vaše paní učitelka.

Pedagogická knihovna (Praha 2, Mikulandská 5) čeká na vaše odpovědi do 20. března 2013. Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen proběhne 10. dubna. O vánočních prázdninách byste to mohli napsat - a pak už se těšit na výhru.

To vám, a samozřejmě taky veselé Vánoce, přeje vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio