Co je psychologie a kdo je psycholog?

11. listopad 2013

Psychologie – to je slovo, viďte! Vy starší už možná tušíte, že když je ve slově na konci logie, znamená to věda. Takže psychologie je také věda.

A teď o čem. To psycho je odvozeno od řeckého psyché, což by se dalo přeložit jako duch nebo duše. Samozřejmě že ne duše z kola, ale duše nějaké živé bytosti.

Když si to tedy shrneme, tak psychologie je věda zabývající se duší člověka: zkoumá to, co cítíme, jak se chováme a proč se tak chováme.

Lidem, kteří psychologii vystudovali, se říká psychologové a najdeme je v mnoha oborech lidské činnosti – psycholog nemá jen poradnu, kde lidem radí, co mají udělat proto, aby se cítili lépe a žili radostnějším životem, ale psychologové jsou také například u policie, pomáhají s dopadením pachatele, psycholog je v každé větší firmě a pomáhá jejím zaměstnancům, když mají pocit, že je práce už moc nebaví.

Psycholog ale pracuje i u firem, které vymýšlí reklamy, protože vědí, co na lidi zabírá. Možná jste se už také setkali s pojmem pedagogicko-psychologická poradna, anebo jste tam dokonce s rodiči byli.

Je to místo, kde si s vámi pan psycholog nebo paní psycholožka popovídají a následně poradí dospělým, jak s vámi mají pracovat, aby vám to šlo ve škole i v životě co nejlépe.

Tak se toho nebojte a společně se slovem psychologie tedy pojmenováním vědy, zabývající se lidskou duší, si to zapište za uši.

Spustit audio