Co zkoumá fyzika nebo chemie?

13. duben 2015

Jestli chodíte do školy, tak přesně víte, jaké máte předměty ve škole. Čeština, matematika, prvouka, tělocvik, to všechno znáte. Ale občas se doslechnete o předmětech, které teprve budete mít. A možná, že když slyšíte jejich název, ani nevíte, co to znamená. V rubrice Zapiš si to za uši vám povíme, co je to fyzika, chemie, biologie a mineralogie.

Co to je fyzika?
Fyzika je báječná věda, která zkoumá, jak to kolem nás funguje a jak fungují přírodní zákony. Pomáhá nám pochopit, jak se co ve světě děje. Fyzika je exaktní věda, to znamená, že je přesná. Všechno v ní musí být přesně změřené a spočítané podle vzorečků, které nám řeknou, jak se co počítá.

Nová učebna fyziky v Brandýse nad Orlicí

Co to je chemie?
Zkoumá složení věcí - látek, které nás obklopují. A taky jejich vlastnosti, tedy jaké ty látky jsou, z čeho se skládají a co to udělá, když se smíchají dohromady. Přesněji – chemie zkoumá složení látek kolem nás.

Co to je biologie?
Biologie je věda, čili nauka o všem živém. Můžeme ji rozdělit podle toho, na co se specializuje. Zoologie se zaměřuje na živočichy. Prozkoumá zvířata - savce, ryby, ptáky, ba i hmyz. Botanika vás zase naučí všechno o rostlinách. Mykologie vás naučí všechno o houbách, mikrobiologie zase zkoumá bakterie a viry, antropologie je zase věda, která zkoumá člověka.

Šimpanz učenlivý

Co to je mineralogie?
Minerály jsou nerosty. Tedy to, co neroste a z čeho se skládá naše země a kameny a skály. Z minerálů se totiž skládají horniny, které to všechno tvoří. A mineralogie je věda o tom všem.

Zdejší nerost muskovit
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio