Navštivte s námi svět zvířat

12. říjen 2015

Kdo má rád zvířata, určitě se chce o nich i něco dozvědět. Jak a proč živočichy dělíme do různých skupin, vám vysvětlí Jana Rychterová v rubrice "Zapiš si to za uši".

Jak se dají zvířata rozdělit do skupin?

Zvířata můžeme rozdělovat podle stavby těla, podle toho, jak živočichové dýchají, jak přivádějí na svět svoje mláďata. Vědci se rozhodli, že nejlepší bude rozdělení na šest skupin: hmyz, ryby, obojživelníci, plazi, ptáci, savci.

Do poslední skupiny savců patří i člověk. Savci se totiž jmenují podle toho, že jejich mláďata sají mateřské mléko.

Děti, školáci, škola

Kterým zvířatům se říká přežvýkavci?

Přežvýkavec patří mezi sudokopytníky, to znamená, že přežvýkavec má vždycky kopýtka rozdělená na dvě části. Pokud má zvíře tlapy, není to přežvýkavec. Pokud má ploutve, tak taky ne. A křídla? Tak to už vůbec ne. Přežvýkavec žere trávu, listí, nebo jiné byliny, patří mezi býložravce. Takové zvíře má čtyři žaludky. Jmenují se bachor, čepec, kniha a slez.

Ilustrační foto

Proč mají zvířata kopýtka a jak kopýtko může vypadat?

Tentokrát se, přátelé, vydáme mezi kozy, ovce, krávy, koně, zkrátka mezi kopytníky, tedy zvířata, co mají kopýtka. Příroda nadělila všem stejně – lidé i zvířata dostali pět prstů. Jenomže ne každé zvíře prsty potřebovalo. Chodidlo se přizpůsobilo tomu, kde zvířata nejvíc běhala, některé prsty se zmenšily a zmizely úplně, zůstaly jenom ty nejsilnější – některým zvířatům jeden, některým dva, dalším tři.
Díky kopytům mohou zvířata rychle běhat, utéct, když je někdo honí, nebo se třeba dostat někam daleko.

Ošetřené kopyto

Zvířata můžeme rozdělit podle toho, čím se živí

Některá zvířata žerou maso. V přírodě najdeme třeba vlka, který sice nežere Karkulky, ale musí si ulovit nějakého drobného živočicha. Vlk je šelma psovitá a taky masožravec, protože žere maso.

Logo

Pak jsou ale zvířata, která nikdy maso nejedí. Prostě ho nemají ráda. Takovým zvířatům se říká býložravci. Býložravec je třeba kráva, ovce, koza nebo kůň – ty můžete vidět, jak se pasou a žerou trávu. Ba i zajíc, srnky a jeleni v lese jsou býložravci – ti často okusují i stromky.

Pak jsou zvířata, která žerou všechno. Rostliny i jiná zvířata. Jejich žaludek a trávicí soustava zvládne všechno. Medvěd může sežrat všechno. Někteří hlodavci můžou sežrat všechno. Prase žere všechno. Říká se jim všežravci.

Medvěd

Jak přicházejí zvířata na svět?

Lidé, kočky, psi, skot (tedy krávy), ovce, kozy, medvědi, srnky, zajíci, myši , morčata, ježek – to všechno jsou savci, protože jejich miminka sají mateřské mléko. A maminky rodí živá mláďata, proto jsme savci živorodí.

Ale představte si, že jsou na světě savci, kterým se nejdřív narodí… tedy ne narodí… zkrátka nejdřív maminka snese vejce jako pták, mimino se vyklube, a pak se jde teprve k mamince nakrmit mlékem. Takovým savcům se říká vejcorodí.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio