Proč se říjen jmenuje říjen?

16. říjen 2014

Zajímá tě, proč se říjen jmenuje říjen?

Naše Šárka „Vševědka”, Šárka Fenyková, nám to vysvětlila v Zapiš si to za uši. Je to podle jelení říje. Říje je období, kdy se samci tak trochu vytahují před samicemi, aby si jich samice všimly a chtěly s nimi mít potomky. Jeleni u toho ukazují všem samicím kolem sebe své krásné paroží a docela často u toho taky velmi typicky troubí. Dávají tím najevo svým konkurentům, že jsou silní, a když bude třeba, tak i připravení se o své samice poprat.

Své období říje má i jiná vysoká zvěř. Vysoká zvěř – tak myslivci nazývají sudokopytníky, které byste potkali v našich lesích, srnce, jeleny a daňky. A právě ti posledně jmenovaní, daňci, začínají se svojí říjí ve chvíli, kdy jsou už jeleni vybouření. A víte, jak je to s říjí u srnců? Ti si pro svá milostná vzplanutí vybrali prázdninové měsíce červenec a srpen. Srnec v říji vydává zvuky trochu podobné psímu štěkání. Srny ho naopak vábí pískáním, které můžete napodobit pískáním na obyčejný list trávy.

Daněk skvrnitý

Tak co, máte v té říji jasno?
Zkusme si tedy udělat na závěr malé zvukové opakování. O prázdninách má období říje srnec, v polovině září a v říjnu jelen a na konci října a v listopadu daněk.

Srnec obecný
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio