Rekordy ze světa ryb: největší, nejmenší a nejděsivější

15. červenec 2015

Víte, která ryba je ze všech nejdelší nebo naopak nejmenší? Která ryba vypadá přímo děsivě? V rubrice Zapiš si to za uši se dozvíte všechno o rybích rekordmanech.

Která ryba je ze všech nejdelší?

Říkáte, že velryba? Pamatujte si, že velryba není ryba, ale savec. Nejdelší ryba světa se jmenuje hlístoun červenohřivý. Dokáže se vlnit svisle, nahoru a dolu. A dokonce dokáže plavat i pozadu.

Logo

Která ryba je nejmenší?

Logo

Nejmenší rybka je úplně průsvitná. A nemá ani zuby ani šupiny. Z ploutviček se jí vyvinula akorát ta ocasní, takže svým vzhledem připomíná spíš pidi pulce. A dlouhá je asi jako nehet na vašem malíčku. Měří pouhých 7 až 8 milimetrů a váží méně než jeden miligram, takže skoro nic. Ale jméno má pěkně složité: Schindleria brevipinguis Watson & Walker.

Která ryba vypadá nejděsivěji?

Jedno z prvních míst v soutěži o nejděsivější rybu světa by dozajista obsadil mořský ďas z řádu ďasovitých neboli velkotlamec. Má velkou tlamu. Je tak velká, že hlava velkotlamce je dokonce větší než jeho tělo. A v té velké tlamě má velké zahnuté zuby a spodní čelist mu hrůzostrašně vystupuje dopředu.

Která ryba je nejrychlejší?

Velkotlamec Johnsonův známý také jako černý ďábel (Melanocetus johnsonii)

Titul nejrychlejší ryby planety patří plachetníku širokoploutvému. Modrošedě zbarvený skoro třímetrový plachetník plave mohutnými skoky. Dokáže dosáhnout rychlosti až 109 kilometrů v hodině.

Která ryba je nejtěžší?

Plachetník širokoploutvý předvádí svou ploutev

Nejtěžší ryba váží přes dva tisíce kilogramů. Tedy zhruba jako 20 hokejistů i s výstrojí. Jmenuje se mola mola neboli měsíčník svítivý.

Hokejista Jiří Šlégr se už s Litvínovem chystá na další sezónu.

Už víš všechno o rybích nej? Dej si kvíz!

Měsíčník svítivý (mola mola)
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio