Rychlokurz: stavební slohy

4. září 2014

Vyznáte se ve stavebních slozích? Jestli se vám plete gotika a renesance, vyzkoušejte náš rychlokurz.

Románský sloh: to jsou stavby z kamene se silnými zdmi a sloupy. Románský sloh napodoboval stavby ze starověkého Říma. Řím se latinsky řekne Roma, proto románský sloh. V románském slohu je postavená většina rotund, například rotunda sv. Jiří na hoře Říp.

Rotunda sv. Jiří na vrcholu Řípu

Gotika: gotický sloh poznáte například podle lomeného oblouku (opravdu vypadá jako zlomený oblouk) nebo fiály - štíhlé zdobené věžičky poseté kraby (ne těmi zvířaty, ale takovými kudrlinkami), která má na vrcholku kytku ve tvaru kříže. Ke gotickému slohu řadíme například katedrálu svatého Víta v Praze.

Západní pohled na Katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěch - hlavní vchod

Renesance: k tomuto slohu patří sgrafito - zdobená fasáda domu. Nejznámějším vzorem, na který si určitě vzpomenete, jsou taková ta dvoubarevná psaníčka, která z dálky vypadají, jako by z omítky vystupovala. Psaníčka se jim říká proto, že opravdu tvarem připomínají zadní stranu obálky. Krásný zámek postavený v renesančním slohu najdete v Litomyšli.

Zámek Litomyšl

Baroko: tenhle sloh je samá křivka a kudrlinka, nafouknuté kopule, buclatí pozlacení andělíčci v kostelích a fontány v zahradách. Baroko je barevné, nadýchané a zdobené. V barokním slohu je postavený například zámek v Ploskovicích.

Zámek Ploskovice

Romantismus: lidé si vzali z každé doby a z každé země něco a to pak dali dohromady tak, aby to ladilo oku a pohladilo duši. Například si na přelomu 18. a 19. století postavili malý lovecký zámeček, který vypadal jako zřícenina. Příkladem takové stavby je Janův hrad v Lednicko-valtickém areálu na jižní Moravě.

Janův hrad
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio