S těmito znalostmi o stromech ve škole omráčíš

23. říjen 2014

Zora Jandová ti prozradí nejméně 5 zajímavostí o stromech, které možná nevíš.

1) Dub: Dub má kořeny dosahující hluboko pod zem, kde jsou zásobárny vody. Nejenom kov, ale i voda vodí elektrický proud, a proto přitahuje blesky. A právě kvůli svému spojení se spodní vodou je při bouřce dub nejčastějším terčem blesků. Víc než jiné stromy. Proto za bouřky – honem co nejdál od dubů!

2) Trnka: Na trnkách si často dělá hnízdo ťuhýk. Víte proč? Ťuhýk je malý zpěvný pták, ale chování má tak trochu jako dravec. A i jeho zobáček tvarem připomíná zobák dravých ptáků. Jeho latinské jméno znamená v překladu řezník. Ťuhýk totiž loví nejenom hmyz, ale číhá i na malé ptáčky nebo myšky. Ty si pak, když má potravy nadbytek, napichuje na trny trnek, podobně jako v obchodu pan řezník maso na háky. Nesmíme mu ale přisuzovat lidské vlastnosti. Ťuhýk není žádný kruťas nebo darebák. Naopak. Tím, že brání přemnožení hmyzu nebo hlodavců, chrání přírodu.

Uzrálá trnka, plod slivoně trnité

3) Vrba: U nás máme "asi" dvacet pět druhů vrb, ale rozeznají je od sebe jen odborníci. Slovo asi zdůrazňuji proto, že vrba bledá už zřejmě vyhynula. Některé vrby mají převislé kroucené větve, jiné mají jakoby stříbrně sametové listy, další jsou velmi mohutné stromy. Pro všechny ale platí to, že ke svému životu potřebují světlo a hlavně dostatek vody. Proto se jim dobře daří na březích rybníků nebo řek a potoků.

4) Javor: Javorů je mnoho druhů, např. javor cukrový poskytuje sladkou šťávu, ze které se vyrábí javorový sirup. Recept na něj získali bílí osadníci od severoamerických Indiánů. Dále třeba javor ocasatý, vousatý, vlasonohý, také javor klen, mléč nebo javor babyka. Ano, to je ta babyka z vyjmenovaných slov, která bychom měli všichni znát, jako když bičem mrská.

Javor babyka v Ústí nad Orlicí

5) Osika: Osika je strom příbuzný vrbě nebo topolu. Kde osiku najdete? Všude tam, kde má dostatek světla. Na okraji lesa, na pasekách a loukách. Osika obecná neboli topol osika má dřevo, které nemá smolné kanálky jako třeba smrky nebo borovice. Smůla z osiky zkrátka neteče. Zato se její dřevo používá k výrobě zápalek neboli sirek.

Poslechni si zvuky a dozvíš se toho ještě víc. A pak si zkus v kvízu, co všechno si o stromech pamatuješ.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio