Voláme a posloucháme!

12. únor 2016

Voláme a posloucháme! To je téma vysílání Rádia Junior pro tento týden. Mimo jiné proto, že v sobotu 13. února 2016 oslavíme Světový den rádia. A tak stojí za to připomenout si, proč máme v České republice Český rozhlas, a něco si o něm říci, respektive zopakovat.

Proč je dobře, že máme Český rozhlas?

Když se stane nějaká mimořádná závažná událost, která vážně ohrožuje nebo narušuje běžný život obyvatel doma i v zahraničí, je povinností Českého rozhlasu o tom podávat informace.

Radiožurnál - starší bratr Rádia Junior

Český rozhlas si můžete představit jako jednu velkou rodinu různých stanic – od Rádia Junior, které vysílá pro vás, děti, až po Český rozhlas Plus přinášející informace těm, kteří chtějí ještě něco víc než jen denní zpravodajství. Zpravodajskou stanicí je Radiožurnál a o něm si v rubrice Zapiš si to za uši řekneme víc právě teď.

Regiony

Víte, kolik má Český rozhlas regionálních stanic? Stejně jako má Česká republika krajů, tedy 14. V každém kraji najdete jedno studio, které vysílá hlavně o věcech, které se týkají nejbližšího okolí, a to včetně dopravy a počasí. Pokud chcete o regionálním vysílání vědět více, poslechněte si další díl pořadu Zapiš si to za uši.

Wave

Pro všechny mladé věkem i smýšlením vysílá stanice Wave. Pokud jde o hudbu, hraje například elektropop, indi rock, současnou taneční hudbu nebo urban. Přináší také informace z kultury, sportu, módy, cestování i ze společnosti, a to hodně osobitě. Co to znamená? Že mladí redaktoři a moderátoři ve vysílání mluví o věcech, které dobře znají, protože jimi vlastně žijí.

Rádio Praha

Další stanice Českého rozhlasu, Rádio Praha, je zvláštní tím, že vysílá ve více jazycích, ale také tím, pro koho vysílá. Její zprávy jsou určené hlavně lidem, kteří žijí v zahraničí. Informují je o tom, co se zrovna děje v České republice. Kromě zpráv si na Rádiu Praha naši krajané v zahraničí naladí také hudební pořady, dokumenty nebo pořady o cestování po Česku.

Spustit audio