Vyznáte se v zemědělství?

26. leden 2015

Co všechno najdeme na poli mezi řádky? Co se počítá mezi zeleninu a co mezi ovoce? Kterým rostlinám říkáme obilniny a okopaniny? To všechno se dozvíte, když budete číst dál.

Co je to otka?

Otka je vlastně taková škrabka, kterou se z radlice odstraňovala ornice. Radlice je ta část pluhu, kterou se oře. A ornice, to už jistě tušíte, je úrodná půda, která se pravidelně obdělává – oře. Otka je tedy taková kovová škrabka na čištění pluhu. Skládá se ze dvou částí – dřevěné rukojeti a kovové škrabky různého tvaru. Nejčastěji můžete vidět takový kovový vějířek. Naši předci ji běžně používali už ve středověku.

Pluh tažený koňským spřežením

Co jsou to brány a na co se používají?

Brány se říká nástroji, který se na polích používá k urovnání půdy před setím. Vypadají jako několikrát zalomené klikyháky. Na těch kovových klikyhácích jsou ještě ostny. Když se to celé, položí na zem a zapojí za traktor, funguje to vlastně jako velké hrábě.

Co všechno se počítá mezi zeleninu?

Zelenina se dělí na kořenovou – což je třeba mrkev nebo petržel. Plodovou – do které patří okurky, melouny a rajčata. Listovou – čili salát nebo špenát. Mezi košťálovou zeleninu patří zelí, kapusta, květák nebo brokolice. Mezi luskovou zeleninu patří hrách, fazole, čočka a sója. K cibulové zelenině zařazujeme cibuli, česnek a pórek. Za uši si zapište to, že zelenina neroste na stromech, takže vám nikdy nespadne na zahradě na hlavu.

mrkev

Co patří mezi ovoce a jaké druhy známe?

Jednoduše řečeno, jsou to všechny plody, které rostou na stromech. Například: jablka, hrušky, švestky, broskve, meruňky, ale třeba i vlašské ořechy nebo jedlé kaštany. A pak ještě existuje celá řada drobného ovoce – rybíz, borůvka, brusinka, angrešt, malina, ostružina, hroznové víno nebo jahoda. Samostatnou skupinu tvoří také tropické a subtropické ovoce, mezi ně patří například pomeranče, citróny, grepfruity, mandarinky, pomela, banány, datle, fíky.

Mango

Co jsou to obiloviny a okopaniny?

Obilniny jsou všechny rostliny pěstované pro semínka, ze kterých se většinou vyrábí mouka. Patří mezi ně například pšenice, žito, ječmen, oves, rýže, kukuřice a čirok. Okopaniny jsou rostliny, které se pěstují na poli a o které se lidé musí docela dost starat. A protože dříve se všechno dělalo ručně, čili tyto plodiny se chodily okopávat motyčkou, proto se jim říká okopaniny. Mezi okopaniny patří například brambory a cukrová řepa, ze které se vyrábí cukr.

brambory

Troufneš si na zemědělský kvíz?

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio