Akné a děti. Jak pomoci?

18. duben 2017

Možná si na to vzpomínáte, možná vás taky trápily, možná jste se za ně styděli, možná jste je vymačkávali, a ničili tak svou mladou pleť ještě více. Víte, o co jde? O „beďary“ a „pupínky“ - klasické příznaky puberty, které k tomuto období prostě patří. A právě proto, že se týkají tolika dětí, rozhodli jsme se věnovat tomuto tématu jeden díl pořadu Atrium. Petra Lazáková si do studia pozvala zkušenou kosmetičku a aromaterapeutku Věru Veselou.

Jednu důležitou skutečnost byste měli znát hned na začátku: pokud „pupínkovaté období“ násilně přerušíte, je velmi pravděpodobné, že se vám vrátí v době, kdy už to opravdu nečekáte. Třeba ve třiceti letech. Týká se to především dívek. A to z jednoduchého důvodu. Své potíže s pletí se totiž někdy rozhodnou řešit užíváním antikoncepce. Pokud se nasadí jakékoli antikoncepční pilulky, pleť se zpravidla rychle zlepší. Jenže problém nastává, když se antikoncepce vysadí. Podle Věry Veselé je pak nutno pleť odborně čistit třeba rok, a až poté se obvykle umoudří a je zase hladká (nebo prostě taková, jako byla dříve).

Buďte „hustí“ a poraďte svým teenagerům!


  1. Čistěte plet 2x denně – a sice mycím gelem s tea tree oil (čajovníkem australským). V žádném případě pleť nečistitěte mýdlem! To je absolutně nevyhovující.
  2. Aplikujte korektor se zinkem – pokud se vaše slečna nebo chlapec chystají do společnosti a chtějí své „pupínky“ trochu skrýt, je vhodné na ně použít vysoušecí korektor se zinkem. Nejen, že zakryje nedokonalosti, ale zároveň vysušuje a působí i léčivě.
  3. Není nutno používat další pleťové krémy! Dospívající pleť se samovolně promašťuje. Pokud není venku extrémní mráz, není třeba dětský obličej dále promazávat.
  4. Pupínky v žádném případě nevymačkávejte! Pokud je pleť opravdu problematická, je lepší zajít na kosmetiku a nechat si odborně pomoci. Propichováním a vymačkáváním můžete do kůže zanést různé nečistoty. Někdy takové vymačkávání končí jizvičkami na tvářích, které člověku zůstanou už na celý život. Vyšetření u kosmetičky se obvykle pohybuje okolo 500 Kč. A je dobré přijít několikrát – jedna návštěva většinou nestačí.

Velmi důležitá je i vhodná strava! Pokud má dítě velké potíže s pletí, vynechejte především cukry, citrusy, kyselé okurky. Případně tyto pochutiny alespoň omezte.

Pozor, přijde pupínek! No a co?

Vždycky je dobré svým dětem připomínat, že „beďary“ nejsou nemoc. Jde o přirozený vývoj pleti, který nelze zastavit. Podle kosmetičky Věry Veselé je naštěstí dnešní generace teenagerů už výrazně více v pohodě – tedy, že obvykle kvůli svým pupínkům netrpí nedostatkem sebevědomí. A dokonce když jdou na kosmetiku, tak se s tím podle zkušeností paní Věry ve škole pochlubí. Snad budete souhlasit, že toto je jedině dobře :-).

Chcete vědět více o vhodné péči o pleť dospívajících? Poslechněte si pořad Atrium Rádia Junior. Tentokrát se ve studiu sešly kosmetička a aromaterapeutka Věra Veselá a naše redaktorka Petra Lazáková.

autor: pma
Spustit audio