Akné se dá zbavit. Jaké způsoby léčby se u nás momentálně nabízejí?

6. únor 2018

Nic není nemožné! I akné, velmi nepříjemné chronické onemocnění zatěžující psychiku nejen dětí, prý lze velmi účinně léčit! To posluchačům úterního Atria vzkázala kožní lékařka Lucie Jarešová. Sama se i ve vědecké práci věnuje tomu, jak strava ovlivňuje projevy akné. V pořadu Atrium Rádia Junior proto vysvětlovala, jaké způsoby léčby akné se momentálně v Česku nabízejí a jak se mají holky a kluci stravovat, pokud jejich obličej, krk nebo záda obsypávají nenáviděné „beďary“.

Akné měl někdy v životě téměř každý člověk

Zdá se to možná neuvěřitelné, ale projevy akné postihují 80 - 100 % mladistvých, nejčastěji ve věku od 11 do 25 let. Ale u 10 – 15% přetrvávají do pozdějšího věku. Akné je neinfekční zánětlivé onemocnění mazových žláz a vlasových vývodů. Tvorbu akné ovlivňuje několik faktorů. Ty nejdůležitější jsou: genetické predispozice, zvýšená tvorba mazu a zrychlená produkce zrohovatělých buněk, hormonální změny, bakteriální flóra, psychika, léky a kosmetika. Pubertální děti jsou náchylné k akné právě kvůli rychlým a hormonálním změnám v těle. Chlapci mívají akné více viditelné i proto, že se o svou pleť zpravidla nestarají tolik jako dívky nebo si své „pupínky“ nezakrývají kosmetickými přípravky jako mladé slečny.

Akné lze řešit lokálně i celkově

  • Lokální terapie – to je absolutní základ. Účinek léčby se zpravidla dostaví do šesti týdnů. Proto paní doktorka prosí o trpělivost. Zároveň aknózní pacienty upozorňuje, že lokální přípravky pleť vysušují. Proto je vždy nutné léčbu doplnit hydratačními krémy, přípravkem na suché rty a umělými slzami. Suchost pokožky, rtů, očí a sliznic je ale naprosto v pořádku – jde o logický důsledek jakékoli léčby akné. 
  • Celková léčba – ta se nasazuje při závažnějších projevech akné. V takových případech se pacientům podávají retinoidy, izotretinoin, antibiotika nebo hormonální antikoncepce. Tato léčba opět vysušuje a nesmí se používat během těhotenství. 

Laser až po základní léčbě!

Dermatoložka Lucie Jarešová varuje před použitím laseru před lokální nebo celkovou léčbou. Správně by se měl laser použít až k odstranění jizev po akné. Dokud není pokožka uzdravená, bude se akné vytvářet i po zásahu laserem. Jsou to tedy doslova „vyhozené“ peníze. Klasické lokální a celkové ošetření akné pojišťovna proplácí – je tedy zdarma. Více informací najdete například zde: https://www.akne-lecba.com/

Měli by pacienti přestat jíst čokoládu, kyselé okurky nebo odmítat mléko? Za jak dlouho se může aknózní pleť vyléčit? Chcete se setkat s lidmi, kteří měli velmi závažné projevy akné a teď mají hladkou pleť? Poslechněte si Atrium s kožní lékařkou Lucií Jarešovou. Otázky pokládala Petra Lazáková.

autor: pma
Spustit audio