Jak na mykózy nehtů a chodidel?

28. listopad 2017

Jsou protivné. Bojuje se s nimi dlouho a s obtížemi. Nepříjemné je, že se rády vracejí. A asi nespravedlivé je, že někdo na ně trpí prostě proto, že k nim má genetické dispozice. Tedy - ať se snaží, jak se snaží, stejně se ho urputně drží. O co jde? Řeč je MYKÓZÁCH chodidel a nehtů. Tedy o kožním onemocnění, které se nevyhýbá ani malým dětem. Právě o mykózách jsme si povídali v pořadu Atrium Rádia Junior s dermatoložkou z ordinace L DermaMedEst Lucií Jarešovou.

Svědící, zarudlá, občas odlupující se pokožka nebo tlusté zažloutlé bolavé nehty. Takové příznaky má na svědomí útok mikroskopických hub (kvasinek a plísní). Jde o infekční onemocnění nazývané mykóza, které pacienta trápí zpravidla delší dobu a opakovaně. A toto je základ, že kterého vyplývá několik skutečností:

Mykózy na nohou i na nehtech jsou přenosné. Zárodky plísní a kvasinek vydrží velmi dlouho živé a mohou se tak přenášet z člověka na člověka různými způsoby a v různých prostředích. Kožní lékařka Lucie Jarešová uvádí několik preventivních zásad, při jejichž dodržování by mykózy nemusely mít u vašich dětí šanci:

  1. Krytí chodidel – do bazénu, k sauně, do veřejných sprch i do koupelny v ubytovacím zařízení by měly děti chodit výhradně v „žabkách“ nebo jiné vhodné obuvi.
  2. Správné boty – boty pro děti by měly být dostatečně velké a prostorné, aby se zabránilo otlakům a nechtěným deformacím nehtů. Právě takové „otlačené nehty“ mohou být snadněji napadeny houbami. 
  3. Větrané nohy – pokud to jde, je dobré chodit v otevřených botách. Nohy by měly co nejčastěji větrat. Zapařené prostředí samozřejmě houbám prospívá.
  4. Čisté nůžky – pokud doma používáte jedny nůžky na stříhání nehtů a máte potíže s mykózami, určitě nůžky před dalším použitím dezinfikujte, ať zabráníte nechtěnému přenosu.
  5. Dezinfekční koupele – houby a kvasinky mají rády sladké prostředí. Pokud tedy vaše děti trpí na mykózy, doporučuje se občas jim vykoupat nohy ve slabém roztoku hypermanganu nebo v octové vodě.

Dermatologové předepisují na mykózy většinou různé masti a krémy přímo na ložisko infekce. K systémové léčbě přistupují jen v závažnějších dlouhotrvajících případech. Používání léků na mykózy má svá jasná specifika, která se opravdu musí dodržovat, aby léčba měla smysl.

  1. Krémy a masti dvakrát denně – předepsanou léčbu je zpravidla opravdu nutné aplikovat dvakrát denně. Většina lidí nakonec „maže“ jen jednou denně. Ale nejen podle dermatoložky Lucie Jarešové to nestačí.
  2. Po odeznění příznaku ještě 2 týdny – je to podobné jako s antibiotiky. I když už příznaky onemocnění nepociťujete a nevidíte je ani na pohled, je nutné v léčbě pokračovat. Houby a kvasinky mohou být stále aktivní, ale my je samozřejmě okem nevidíme.
  3. Aplikace krému/masti na větší plochu – je vhodné lék aplikovat i v bezprostředním cca 2 cm okolí postiženého místa. I tam mohou nežádoucí mikroorganismy pracovat, aniž bychom je viděli nebo cítili.  

S paní doktorkou Lucií Jarešovou z ordinace L DermaMedEst hovořila naše redaktorka Petra Lazáková i o diskutovaných kortikoidech. Podle této dermatoložky se jich opravdu nemusíme obávat, pokud se používají přesně tak, jak určí ošetřující lékař. Mluvilo se také o odstraňování nepříjemných bradavic! Zajímají vás podrobnosti? Poslechněte si Atrium Českého rozhlasu Rádia Junior s Lucií Jarešovou!

autor: pma
Spustit audio