Co se skrývá uvnitř eskalátorů? Podívejte se na fotky

5. září 2017

Chtěli jste se někdy během jízdy na jezdících schodech v pražském metru podívat dovnitř do hlubin tohoto stroje? Právě tam se totiž vypravíme. Pražský dopravní podnik se totiž po 32 letech chystá vyměnit pohyblivé schody ve stanici Anděl. Do nitra starých eskalátorů sovětské výroby se vypravil Dalibor Zíta.

Reportáž z útrob eskalátoru

Do tehdejší stanice metra Moskevská byly ruské eskalátory instalovány v roce 1985. Vnitřní části stroje vládne složitá zelená konstrukce plná hřídelí a kol. Eskalátory byly vypnuté a redaktor si je tak mohl prohlédnout zespodu, plné prachu.

Na starých přístrojích jsou ruské a německé nápisy a celý kolos brzy půjde doslova do starého železa. „Životnost konstrukce byla tenkrát výrobcem doporučena na 40 let, čili by měla doběhnout někdy v roce 2025, ale už v roce 1985 eskalátory nesplňovaly tehdejší československé normy,“ vysvětluje technik Dopravního podniku hl. m. Prahy Martin Kodrle.

Uvnitř eskalátoru na Andělu

Dnešní normy také nesplňují, ale podle Kodrleho to neznamená, že by byly nebezpečné. Nejstarší eskalátor v Praze najdete ve stanici metra Můstek na lince A, konkrétně u výstupu do paláce Koruna. Ten je z roku 1978.

Nové jezdící schody budou bezpečnější, provozně ekonomičtější, protože se využijí slabší elektromotory a celková váha hnaných součástek bude mnohem menší, takže spotřeba energie nebude tak vysoká, dodává Martin Kodrle.

Uvnitř eskalátoru na Andělu
Uvnitř eskalátoru na Andělu
Uvnitř eskalátoru na Andělu

Článek je převzat ze stanice Český rozhlas Plus.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio